eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Könyékig a cápa torkában - megdöbbentő képpel

A biztos haláltól mentették meg ausztrál búvárok azt a veszélyeztetett szürke dajkacápát, amelynek egy horog akadt a torkára. Egyikük könyékig belenyúlt a ragadozó szájába, hogy kihúzza a horgot.

A szürke dajkacápát a tengerek labradorjának is nevezik; a szelíd, emberre teljesen veszélytelen.

A búvárok a Cape Byron-i tengeri park közelében figyeltek fel arra, hogy valami baja van a cápának, de először azt hitték, hogy valami rúdszerűséget akart lenyelni, az akadt meg a torkán.

"A közelben úszkált, és nem látszott rajta, hogy fájdalmai lennének, de nyilvánvaló lett számunkra, hogy valami beakadt a szájába - ez pedig halálos lehet egy cápának, hiszen nem tud táplálkozni" - mesélte el John Natoli, a mentésben részt vett egyik búvár.

Jelentették a gyanújukat a hatóságoknak, és a park búvárai egy nappal később el is indultak a cápa keresésére. Szerencsére rá is akadtak a bajba jutott állatra, elkapták el lasszóval, majd beemelték egy csónakba.

Itt egy nagyobb tartályba tették, és alaposan megvizsgálták - akkor fedezték fel a horgot a torkában, amelyet el is távolítottak. Különlegesen nehéz és veszélyes művelet volt - hangsúlyozta a kérdésben illetékes kormányzati munkatárs, Ian Mcdonald, aki gratulált is a mentésben részt vett búvároknak.

Azt nem tudják, hogyan került a horog a három méteres állat torkába, de annak eltávolításakor szerencsére nem kezdett vérezni, és a műveletet a legjobb egészségben vészelte át.

"Kicsit sápadt volt ugyan, de ezt természetes, de ha szabadon engedjük, biztosan visszatér a fajtársai közé" - tette hozzá Macdonald. A cápát egyébként chippel megjelölték, így követni tudják a sorsát.

A szürke dajkacápa veszélyeztetett, becslések szerint már ötszáznál is kevesebb példány él Új-Dél-Wales partjainál.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×