eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Eddig nem ismert kellemetlen mellékhatással jár a migrén

Nem elég a migréneseknek a fejfájás, most kiderült, hogy a betegséggel egyéb kellemetlen mellékhatás is jár: az érintetteknek az átlagosnál sokkal érzékenyebb a bőrük, így az olyan mindennapos tevékenység, mint a hajmosás, és fájdalmas lehet a számukra.

Amerikai kutatók 16500 ember vizsgálata során állapították meg, hogy a különböző típusú fejfájásos betegek közül a migréneseknek érzékenyebb a bőrük. A felfedezésről a Neurology című szaklapban számoltak be.

Kiderült, hogy a migrénesek kétharmada szenved egyúttal intenzív allodíniás tünetektől is - vagyis a fájdalmatlan inger által kiváltott fájdalomtól - miközben a másfajta fejfájás csak az érintettek egyharmadánál jár ezzel együtt.

A kutatók ezért úgy vélik, hogy az allodínia figyelmeztető jel arra, hogy a migrénes rohamok gyakoribbá és súlyosabbá válnak majd.

Ez az állapot nagyon zavaró, hiszen az egészen hétköznapi dolgok - például a haj megsimogatása, vagy egy ruha felvétele - is kényelmetlen vagy fájdalmas érzést okoz - hangsúlyozta Marcelo Bigal, a New York-i Albert Einstein College of Medicine munkatársa, aki szerint ráadásul rizikófaktort is jelenthet: előre jelzi a betegség súlyosbodását.

Kiderült a kutatásból az is, hogy az allodínia gyakoribb a nőknél, valamint azoknál, akik túlsúlyosak, illetve depressziósok.

A migrén sokakat érint, Nagy-Britanniában például a népesség 15 százaléka szenved tőle - többen vannak, mint a cukorbetegek, epilepsziások és asztmások együtt.

Egy-egy roham akár három napig is tarthat, s közben a betegek gyakran képtelenek elvégezni mindennapos tevékenységüket, és kénytelenek erős fájdalomcsillapítókat szedni. A tünetek közé tartozik a fej- és nyakfájás, a fény-, szag- és zajérzékenység, valamint a hányinger.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×