eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A hormonokon is múlik, le tudunk-e szokni a dohányzásról

A dohányzásról való leszokás sikere nem csupán az akaraterőn múlik - hanem valószínűleg azon is, hogy havi ciklusuk melyik szakaszában próbálkoznak ezzel a nők. Amerikai kutatók legalábbis arra jutottak, hogy azok a nők, akik az ovuláció előtt próbálnak leszokni, nagyobb eséllyel nyúlnak a cigaretta után ismét, mint azok, akik ezt máskor kezdik.

A kutatók az Addiction című szaklapban írt cikkükben úgy vélik, hogy a női nemi hormonok szintjén múlik a siker. Ez azonban nem érdekli a "Szokj le" jótékonysági szervezetet, amely szerint mindenkinek abba kell hagynia a dohányzást - függetlenül az időzítéstől.

Az már bizonyított tény, hogy kapcsolat van a menstruációs ciklus különböző szakaszai és a hangulat között, s már arra utaló jeleket is találtak korábban, hogy a nők többet vagy kevesebbet dohányoznak a hónap más-más szakaiban.

A nikotinfüggőség azonban olyan erős, hogy a kutatók állandóan keresik a módját: hogyan segíthetnének szakítani ezzel a káros szenvedéllyel.

A Minnesotai Egyetem kutatói most kétszáz nőt vontak be a vizsgálatba, akiket két csoportra osztottak: az egyiknek a tüszőérés idején, a másiknak pedig a menstruációs ciklus utolsó két hetében, az úgynevezett luteális fázisban kellett abbahagynia a dohányzást. Mindkét szakaszban másféle hormonokat termel a szervezet.

Harminc nap elteltével az első csoportba tartozó nők 86 százaléka visszaesett, és legalább egy cigarettát elszívott naponta. A második csoportban azonban csak 66 százalék volt a visszaesők aránya.

Bár a kutatók egyelőre nem tudnak pontos magyarázattal szolgálni, úgy vélik, hogy a hormonok hatására lehetnek súlyosabbak vagy enyhébben a nikotin-elvonási tünetek. Sőt, nincs kizárva, hogy a hormonok még abban is szerepet játszanak, milyen gyorsan ürül ki a nikotin a szervezetből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×