INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Éles verseny a legapróbb termetű vezető címért

Infostart / InfoRádió
Alig ért véget az elnökválasztás Oroszországban, a győztes Dmitrij Medvegyevnek máris újabb címért kell "megküzdenie": a világ legapróbb termetű vezetőjének címéért.

Az egy héttel ezelőtti elnökválasztásig nem volt kérdéses, ki viselheti a "világ legapróbb vezetője" címet: 162 centiméterével Kim Dzsong Il, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Koreai Népköztársaság nagy vezetője egyértelműen egy fejjel "alacsonyodott" a többi vezető alá.

Egyetlen riválisa Nicolas Sarkozy francia elnök volt, aki mindössze 168 centiméter magas - tíz centivel alacsonyabb legújabb feleségénél, Carla Bruninál.

Õ azonban nem okozott álmatlan éjszakákat Kimnek - nem úgy, mint Dmitrij Medvegyev, Oroszország új elnöke, aki teljesen felboríthatja a sorrendet. Ellentétben ugyanis azzal a benyomással, amelyet a kampányplakátok keltenek, amelyeken vállat a vállhoz vetve állt Vlagyimir Putyinnal, Medvegyev mindössze 162 centi magas - nyolc centivel alacsonyabb a leköszönő államfőnél.

A számos orosz blogban tréfásan "nanoelnökként" emlegetett Medvegyev így komoly vetélytársat jelent Kimnek - azonban szintén 162 centiméter magas, így milliméterekig menő pótlólagos mérésekre lenne szükség az elsőség eldöntésére.

Nincsenek egyedül

Történelmileg nézve azonban mind a hárman óriások. A világtörténelem legalacsonyabb vezetője - amennyire tudjuk - a maga 137 centijével Benito Juarez volt, aki 1858 és 1872 között ötször volt Mexikói elnöke.

Zokniban mindössze 12,7 centivel magasodott (volna) fölé Engelbert Dolfuss osztrák kancellár (1932-34). David Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnöke és Teng Hsziao-ping kínai vezető pontosan 152,4 centi magas volt, Jasszer Arafat 157,5, Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár 160, Hailé Szelasszié etióp császár pedig 162,5.
Napóleon neve is a listára kívánkozik, bár néhány történész újabb teóriája szerint tíz centivel magasabb volt az eddig feltételezett 155 centiméternél.

Az orosz sajtófotósok egyébként igyekeznek alulról fotózni Medvegyevet, mert feltételezik, hogy nem örül a kétes értékű dicsőségnek. Tanácsadói azt is javasolják neki, hogy társaságban igyekezzék egy lépéssel a többiek előtt állni, hogy magasabbnak látszódjék.

A címlapról ajánljuk