eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Szexuális ragadozókká" váltak a nők - éljen a forradalom!

Negyven évvel a "szexuális forradalom, 1968 egyik vívmánya után a francia nők hihetetlenül magabiztossá váltak az ágyban, miközben a fiatal férfiak egyötödét gyakorlatilag "nem érdekli" a szex - erre a következtetésre jutottak az eddigi legátfogóbb felmérés eredményeként a kutatók, akik tapasztalataikat egy hatszáz oldalas könyvben foglalták össze.

A "Vizsgálat a franciaországi szexualitásról" című könyvből az 1968-ban a lázadó diákok mellé álló Le Nouvel Observateur című hetilap közölt részleteket. A felmérést a francia nemzeti AIDS-kutató intézet munkatársai készítették, akik 2005 szeptembere és 2006 márciusa között 12 ezer, 18 és 69 év közötti férfival és nővel folytattak telefonon hosszú, feltáró beszélgetést.

A jelentés szerint az egyik legnagyobb változás, hogy a nők és a férfiak szexuális szokásai gyakorlatilag azonosakká váltak. Azoknak a nőknek az aránya, akiknek egész életükben csupán egyetlen szexuális partnerük van, az 1970-ben mért 68 százalékról 1992-ben 43-ra, 2006-ban pedig 34 százalékra csökkent. (A férfiak között ez az arány 18, 21 és 16 százalék volt). Negyven évvel ezelőtt a nők kétharmada hozzáment ahhoz, aki elvette szüzességüket, ma már csak minden tizedik cselekszik ekképp, akárcsak a férfiak.

Ezzel ellentétben folyamatosan nőtt a partnerek száma: míg 1970-ben egy francia nőnek élete során átlagosan két szexuális partnere volt, ma már öt van, a férfiak viszont következetesek maradtak: negyven év elteltével is átlag 13 nővel létesítenek nemi kapcsolatot halálukig.

Ma már nagyjából ugyanabban a korban veszíti el szüzességét mindkét nem: míg 1950-ben még két éves különbség volt ebben a nők és a férfiak között, ez mára négy hónapra csökkent, és általában 17,5 éves kor körül történik meg.

Viszont több nő marad szexuálisan aktív idősebb koráig: tízből kilenc ötven feletti nő szeretkezik, miközben ez az arány 1970-ben mindössze ötven százalék volt. Ugyancsak a férfiak kisebb aktivitására utal, hogy minden ötödik 18-24 év közötti férfit "nem érdekel a szex", a 18 és 35 év közöttiek 6,2 százaléka pedig "absztinens" szexuális téren, míg a nőknek csak 3,5 százaléka választja az önmegtartóztatást.A tanulmány arra is rávilágít, hogy manapság a fiatalok szexuális viselkedése, értékrendszere nemigen különbözik a szülők, az idősebbek felfogásától, ellentétben az 1970-es állapottal. Az egyetlen figyelemre méltó különbség a homoszexualitás megítélése: a fiatalok jobban elfogadják a melegeket, mint az idősebbek.

A könyv tanulsága szerint a nők szexuális gyakorlata egyre inkább közelít a férfiakéhoz, nincs már a fiatalok és az idősebbek között akkora szakadék, ellenben az egyes emberek szexuális élete átlagosan tovább tart, mint korábban. A kötetből egyúttal az is kiderül, hogy manapság szívesebben beszélnek olyan tapasztalatokról, amelyekről korábban mélyen hallgattak, mint például a maszturbáció, a biszexualitás, az orális és anális szex.

A nők szexuális egyenjogúsága különösen forró téma Franciaországban azóta, hogy Nicolas Sarkozy elnök beleszeretett Carla Bruniba, akit februárban vett feleségül. Az olasz modell és énekesnő ugyanis nyilvánosan "rettentő unalmasnak" nevezte a monogámiát, és taglalta korábbi kapcsolatait, többek között Mick Jaggerrel és Eric Claptonnal.

Vannak azonban olyan dolgok, amelyek negyven év alatt sem változtak. A férfiak például ma is könnyebben különválasztják a szexet a szerelemtől, mint a nők - a kutatók szerint azonban ennek nem annyira a természet, mint a nevelés az oka. "A fiatal nőket még mindig arra tanítják, hogy a szüzességet olyan embernek kell adni, akibe szerelmesek" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×