INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Környezettudatos" tehenek

InfoRádió / MTI
Nemcsak rekordszintű tejhozam, hanem "környezettudatos" magatartás is jellemzi az izraeli teheneket, ugyanis lényegesen kevesebb metánt juttatnak a légkörbe, mint más országbeli fajtársaik.

Az üvegházhatású gáz, a metán legfőbb forrása az állattenyésztés. Különösen sok metánt "termel" a szarvasmarha, amely a légköri kibocsátás 25 százalékáért felel. Épp emiatt a tehenek "metánparaméterei" sokkal fontosabbak, mint az átlagos tejhozam - olvasható a JNEws orosz nyelvű izraeli hírportálon.

Israel Flamenbaum, az izraeli mezőgazdasági minisztérium szakértője a hazai tehénállomány "környezettudatosságát" az állatok táplálkozásával magyarázza. Míg az új-zélandi tehenek például egész éven át legelnek, azaz főleg zöldtakarmányon élnek, Izraelben a szemes takarmány a fő táplálékuk.

Ezt az állatok szervezete könnyebben és gyorsabban emészti meg, s ily módon kevesebb metán képződik. Ennek köszönhetően az izraeli tehenek metánkibocsátása 25 százalékkal alacsonyabb, mint európai "kolléganőik" esetében, új-zélandi fajtársaiknál pedig két és félszer kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a légkört.

A címlapról ajánljuk