eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Környezettudatos" tehenek

Nemcsak rekordszintű tejhozam, hanem "környezettudatos" magatartás is jellemzi az izraeli teheneket, ugyanis lényegesen kevesebb metánt juttatnak a légkörbe, mint más országbeli fajtársaik.

Az üvegházhatású gáz, a metán legfőbb forrása az állattenyésztés. Különösen sok metánt "termel" a szarvasmarha, amely a légköri kibocsátás 25 százalékáért felel. Épp emiatt a tehenek "metánparaméterei" sokkal fontosabbak, mint az átlagos tejhozam - olvasható a JNEws orosz nyelvű izraeli hírportálon.

Israel Flamenbaum, az izraeli mezőgazdasági minisztérium szakértője a hazai tehénállomány "környezettudatosságát" az állatok táplálkozásával magyarázza. Míg az új-zélandi tehenek például egész éven át legelnek, azaz főleg zöldtakarmányon élnek, Izraelben a szemes takarmány a fő táplálékuk.

Ezt az állatok szervezete könnyebben és gyorsabban emészti meg, s ily módon kevesebb metán képződik. Ennek köszönhetően az izraeli tehenek metánkibocsátása 25 százalékkal alacsonyabb, mint európai "kolléganőik" esetében, új-zélandi fajtársaiknál pedig két és félszer kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a légkört.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×