eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiteregetik az inkvizíció titkait

Az inkvizíció történetéről nyílt kiállítás Rómában, amely felfedi a 12. században a katolikus egyház által az eretnekség ellen létrehozott intézmény néhány titkát.

A magyarul Ritka és értékes című kiállítást az érdeklődők március 14-ig tekinthetik meg a Róma központjában lévő Vittoriano múzeumban. A tárlat elsősorban azt a vallási, kulturális, művészi, irodalmi és politikai közeget igyekszik megmutatni, amely létrehozta a Szent Hivatalt. A tárlat címe a dokumentumok minőségére vonatkozik, hiszen azokat a korban drágának számító anyagok felhasználásával hozták létre.

Az inkvizíció kínzóeszközeit ugyan nem mutatják be, de nagyon beszédes a tiltott könyvek listáját tartalmazó index, és árulkodók azok a tervek, amelyek a zsidók lakta negyedek gettóvá alakítását irányozzák elő. Az érdekességek között szerepel egy vázlat, amelyet a Szent Hivatalban készítettek az V. Pius pápa portréjának megfestésével megbízott művész számára.

Amikor 1998. január 22-én megnyílt az inkvizíció archívuma, kurátora, Sergio Pagano emlékeztetett arra, hogy tartalma a várakozásokhoz képes szerény, mert nagyon sok minden elpusztult, szétszóródott, számos dokumentumot pedig egyszerűen eladtak.

A kiállítást megszervező egyházi hivatalnok azt mondta: a tárlat segít abban, hogy az inkvizíció olyan arcát ismerje meg a közönség, amely teljesen különbözik a történelemben kialakult képtől, mert küldetése nem csupán az elnyomás és a cenzúra volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×