eur:
389.67
usd:
362
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jó házasság és egyéb praktikák a stresszoldásra

Aki jó házasságban él, annak hétszer kisebb az esélye egy végzetes szív- és érrendszeri megbetegedésre, mint az egyedül élőknek. A magány különösen a férfiaknál nagy rizikófaktor.

A férfiak sokkal gyakrabban halnak bele olyan betegségekbe, amelyekből a nők képesek kigyógyulni. A gyengébbik nem egyik titka, hogy másképp kezeli a stresszt, amely számos betegség kiváltója.

Mi is válthat ki stresszt napjainkban? Az életmód - dohányzás, alkoholfogyasztás, feszültséggel teli élet - mellett a pszichés tényezőknek is nagy szerepük van abban, hogy az emberen mennyire uralkodik el a stressz, és ennek milyen következményei lesznek - mondta el az InfoRádióban Lukács Lujza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai tanszékének oktatója.

Egy kutatás során megfigyelték, hogy a rosszabb szociális helyzetben élők gyakrabban halnak bele olyan betegségekbe, amelyekből a gazdagabbak kigyógyulnak. De a nők is életképesebbek, mint a férfiak, az egyes szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők körében többször annyi férfi hal meg idő előtt, mint nő.

Tanult tehetetlenség

A nőknél erősebb a társas támogatás keresése, azaz problémáikat nem egyedül próbálják meg megoldani, hanem a barátokhoz, rokonokhoz fordulnak. A férfiaknál viszont a tanult tehetetlenség a gyakoribb, azaz gyakrabban hiszik el magukról, hogy nem tudják visszaszorítani az életükben jelentkező stresszt. Nem menekülnek előle és nem is küzdenek ellene.

A férfiak ritkábban rúgnak fel egy rossz házasságot, és az sem jellemző rájuk, hogy felmondanák stresszes állásukat.

A szakember szerint a stressz ellen háromféle úton lehet küzdeni, amelyek mindegyikére érdemes odafigyelni. Egyrészt koncentrálni kell a stresszt kiváltó problémára, küzdeni kell azok ellen.

Fontos az önmagunkra figyelés is, önmagunk feszültségmentesítése. Ezt szolgálhatja például egy masszázs vagy egy fürdő. A stressz oldásában azonban mások is segítségünkre lehetnek, érdemes tehát a barátok vagy a rokonok társaságában feloldódni és megszabadulni a problémától.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×