eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Áttörés a digitális rádiózásban: megoldódott a legnagyobb probléma

A digitális rádiózásra történő átállás egyik legnagyobb problémájának a készülékek kompatibilitását tartják. Szakemberek szerint ugyanis nehezen elképzelhető például, hogy több millió autórádiót a tulajdonosok a határidőként tervezett 2014-es dátumig digitális készülékre cserélnének. Pedig a jelek szerint van megoldás.

A megoldás a digitális átállás egyik legnagyobb gondjára pedig egy egyszerű, az autóban is könnyen felszerelhető készülék, amelyet - a szükséges hatósági engedélyek birtokában - Magyarországon is lehet majd használni.

A Highway névre hallgató készülék külsőre leginkább egy GPS-hez hasonlít, ráadásul az iPodra és az MP3 lejátszóra letöltött zenéket is képes lejátszani. A készüléket az autó szivargyújtójára kell csatlakoztatni, majd a jobb vétel érdekében lehetőleg a szélvédőre rögzíteni.

A DAB minden előnye

A készülék képes a digitális (DAB) jeleket fogadni, majd azokat egy szabad FM-frekvenciára sugározni. Ráadásul a hullámhosszt sem nekünk kell keresgélni, hiszen a Highway megadja a pontos koordinátákat.

Ez azt jelenti, hogy a digitális rádiózás minden előnyét kihasználhatjuk a saját, jól megszokott autórádiónkon. Így például megállíthatjuk és visszatekerhetjük az éppen hallgatott adást.

A készülék fejhallgató segítségével önmagában is használható, és természetesen az otthoni rádiók frekvenciájára is ugyanúgy ráhangolható, mint az autó esetében.Mi is az a digitális rádiózás?

A DAB (Digital Audio Broadcasting) egy digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja.

A DAB jellegzetessége, hogy egy adóberendezéssel nem egy, hanem több (jellemzően hat-nyolc) rádióműsor sugározható egyidejűleg. Az egy adóval kisugárzott műsorok és adatok összességének neve a multiplex.

A DAB műsorszórásra használható frekvenciasáv nem esik egybe a jelenlegi URH-FM sávval. A legtöbb sugárzás a VHF-III. sávban található. Ez az egyik oka annak, hogy a jelenleg széles körben elterjedt FM-vevőkkel a DAB-adások sajnos nem hallgathatók.

DAB-sugárzás megvalósítható földfelszínen, műholdon keresztül vagy kábelhálózaton.
(forrás: Antenna Hungária)

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×