eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A koedukált iskola "megmérgezi" a fiúkat

Egy sokak által vitatott könyv szerint az iskolákban külön osztályba kellene járatni a fiúkat és a lányokat. No nem erkölcsi okokból, hanem azért, mert így könnyebb lenne oktatni őket. A két nem tagjainak ugyanis máshogy működik az agyuk.

A fiúk és a lányok másképp sajátítják el a tananyagot, éppen ezért külön osztályba kellene járatni őket - tartalmazza Leonard Sax könyve. A washingtoni kutatópszichológus úgy véli: nagyon sok iskola ezt nem veszi figyelembe, és olyan környezetet teremt a fiúgyermekek számára, amely megmérgezi őket.

Rámutat arra: az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribb probléma a szülők és az iskolák számára a fiúk nevelése, oktatása, kezelése. A lányok az eredményeket tekintve rendre túlszárnyalják a fiúkat, és gyakran jelentik ki a fiúkról az oktatóik, hogy nem elég aktívak, alulmotiváltak.

A szerző szerint a koedukált iskolák előnyösek a lányoknak, de előnytelenek a fiúknak. Azt természetesen hangsúlyozta, hogy a probléma nem a lányok jó teljesítményével van, sokkal inkább a fiúk lemaradásával.

A különbség a látásban és a hallásban van

Szerinte a differencia a két nem képviselői között az agyműködésben van. Rámutat arra: tíz évvel ezelőtt az emberek még azt mondták: a fiúknak általában a térhez köthető képességekben van előnyük, míg a lányok verbálisan jobbak. Ezt azonban ő elképzelhetetlennek tartja.

Úgy látja: a különbség abban van, ahogy látnak és ahogy hallanak a fiúk és a lányok. A fiúk például nem hallanak olyan jól, mint a lányok - állítja a szerző. Szemük azonban gyorsabban reagál a mozgó dolgokra, mint a lányoké, viszont nehezebben követi a színek vagy a textúrák differenciáját.

A pszichológus szerint az általános iskola elején a tananyag sokkal inkább a lányok képességeihez igazodik, így a fiúk nagy hátrányt szereznek.

A pszichológus egy társaságot is alapított, amely a fiúk és a lányok elkülönített oktatásáért küzd.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×