eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mit ne vegyünk karácsonyra? Nézegessen pocsék árukat!

A fogyasztóvédők által vizsgált 18 különböző fényfüzérből 17 veszélyes volt - összegezte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke a novemberben kezdődött és január elejéig tartó "csillagszóró hadművelet" eddigi tapasztalatait. Wittich Tamás elmondta: a karácsonyi szezonban elsősorban az élelmiszereket, a gyermekjátékokat és a műszaki cikkeket vizsgálják kiemelt figyelemmel.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei által megvizsgált ünnepi édességek több mint felének (60 százalékának) esetében találtak valamilyen szabálytalanságot. Érdekesség, hogy a piacokon kapható élelmiszerek minősége az idén sokat javult, a kifogásolási arány elérte a kereskedelmi láncokét.

Wittich Tamás elnök felhívta a figyelmet: műszaki cikket nem szabad piacon vásárolni. A vevőnek mindig számlát kell kapnia, kötelező a magyar nyelvű használati utasítás is.

Másfél milliárd forint bírság

Az idén egyébként már 160 termékfajtát vontak ki a forgalomból, ezek száma év végére várhatóan eléri a kétszázat. Ez több mint 100 ezer termék, mintegy fele műszaki cikk, 40 százaléka pedig a gyermekeket veszélyezteti.

Az idén a hatóság közel 45 ezer ellenőrzést végzett, a kifogásolási arány 60 százalékos volt és 1,5 milliárd forint bírságok szabtak ki, ebből a karácsonyi szezonban 80 millió forintot tett ki a büntetés - tette hozzá az elnök.

Hogyan cserélhetjük vissza az ajándékot?

A karácsonyi ajándékok becserélése kapcsán a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedőknek csak minőségi kifogás, hibás teljesítés esetén kell kicserélniük a terméket. Ennek ellenére minden kereskedő eldöntheti, hogy milyen üzletpolitikát választ az ilyen panaszok kezelésére.

<

(fotó: InfoRádió - Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Egyre több kereskedő ajánlja fel vásárlóinak, hogy Karácsony után pár napig kicseréli a nem megfelelő méretű termékeket, vagy le lehet vásárolni üzletében a termék árát. Azonban tudnunk kell, hogy ezt is csak számla vagy blokk ellenében teszik meg a kereskedők, tehát kérjük el a blokkot, amennyiben a kereskedő nem adna magától és őrizzük meg azt.

Az is elképzelhető, hogy a kereskedő megígéri a cserét és Karácsony után, erről megfeledkezik, ezért írassuk rá a blokkra, vagy akár a jótállási jegyre, hogy milyen esetben, milyen határidőn belül hajlandó a terméket kicserélni, vagy a termék árát hogyan lehet levásárolni üzletében.

Ha telefonon, postán, vagy neten vásárolunk...

Amennyiben telefonon, postai úton, vagy interneten keresztül rendeltük meg a terméket, a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően az áru átvételétől számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a szerződéstől.

Ebben az esetben mindössze a termék visszaszolgáltatásának költségét kell kifizetnünk, a vételár visszajár nekünk, melyet a kereskedőnek 30 napon belül kell teljesítenie.

Ezen a 8 napon felül az ilyen szolgáltatást végző cégek nem adnak még határidőt a termék kicserélésére, vagy a vételár visszafizetésére.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×