eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Talán Beckhamet is kigyógyíthatják betegségéből

Brit tudósok olyan agyszerkezetbeli eltéréseket találtak, amelyek a kényszeres viselkedési rendellenességben szenvedőkre jellemzők. Szakemberek új gyógymódok kifejlesztésében reménykednek.

A kór áldozatai nem tudják kontrollálni egyes cselekedeteiket, például állandóan megnézik, hogy be van-e zárva egy ajtó, vagy folyton piszkosnak érzik a kezüket, így ahányszor csak lehet, megmossák.

A betegség sokakat érint, Nagy-Britanniában például a lakosság 3 százalékát, vagyis közel kétmillió embert, ennek ellenére nincs biztos gyógymód.

A Cambridge-i Egyetem kutatói 31 kényszeres viselkedési rendellenességben szenvedő ember, valamint egészséges önkéntesek agyának szerkezetét vizsgálták mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel (MRI).

A tudósok azt tapasztalták, hogy kevesebb a szürkeállomány a betegek agyának azokon a területein, amelyek a gondolatok elnyomásáért, a viselkedés szabályozásáért felelősek.

A szerkezetbeli eltérések azokon a területeken a legfeltűnőbbek, amelyek a motorikus mozgások megállításáért felelősek. Szakemberek szerint ez hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Ezek a megfigyelések hozzájárulhatnak új gyógymódok kialakításához, a jelenlegiek - tanácsadás és antidepresszánsok - ugyanis nem segítenek mindenkin, és sokszor járnak mellékhatásokkal.

Rendmánia

A kór kialakulásához hozzájárulnak öröklött tényezők, de traumatikus élmények és a hormonális változások szintén okként vehetők számba.

A betegség a hírességeket sem kerüli el, tavaly áprilisban David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott legnagyobb sztárja ismerte el, hogy súlyos rendmániában szenved, körülötte mindennek elvágólag, vagy párban kell lennie. Ha például a hűtőben az üdítőitalos dobozai páratlanul állnak, akkor egyet áttesz máshova.

David Beckham azt is elismerte, hogy szenvedélyesen tetováltatja magát, részben azért, mert élvezi a fájdalmat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×