eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A terrorizmus megdöbbentő hatása: nem merünk gyermeket vállalni

Egy felmérés szerint minden hetedik felnőtt idegenkedik attól, hogy gyermeke legyen, közülük sokan a világban meglévő problémák miatt nem mernek gyermeket vállalni. Minden negyedik felnőtt éppen ilyen aggodalmak miatt halasztja későbbre a gyermekvállalást.

A Nagy-Britanniában készült felmérés során több mint kétezer embert kérdeztek meg arról, mit tartanak a legsúlyosabb problémának a világban, és arról, hogy ezeknek milyen hatásuk van a személyes életükre.

Az emberek 70 százaléka leginkább a terrorizmustól fél, 58 százaléka pedig komolyan tart a bevándorlás miatt keletkező problémáktól. A megkérdezettek 38 százaléka a klímaváltozás miatt aggódik, 23 százalékuk pedig a természeti katasztrófáktól retteg.

Mindezek következtében a felmérésben résztvevők 56 százaléka tehetetlennek érzi magát, fele sokat aggódik, minden negyedik embernél pedig lehangoltságot váltanak ki az események.

Több információt szeretnének

Az emberek harmada szerint megnyugtató lenne, ha az őket foglalkoztató globális problémákról sokkal több információjuk lenne. Majdnem ugyanennyien felelték azt, hogy leginkább családjuk vagy barátaik jelentik számukra a megnyugvást.

A klinikai szakpszichológus szerint a világban meglévő problémák csökkentik az emberek biztonságérzetét. Az ember közösségi lényként érzékeny minden külső veszélyre, amelyet embertársai idézhetnek elő. A természeti katasztrófák azonban nem váltanak ki ekkora félelmet az emberekből.

A terrorizmus tehát akkor is igen nagy félelmet vált ki, ha közvetlenül semmi nem utal arra, hogy bekövetkezhet. Ha a félelem pedig elér egy szintet, az emberek már arról kezdenek gondolkodni, hogy ilyen körülmények között vállaljanak-e egyáltalán gyermeket. Ez pedig szintén súlyos következménye lehet a globális problémáknak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×