eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meglepő felfedezés: a válásba menekülnek a rákbetegek

A méhnyak- és hererákban szenvedő betegek az egészségeseknél nagyobb számban válnak el - derült ki egy kutatásból.

Norvég kutatók arról számoltak be, hogy a méhnyakrákban szenvedő nőknek negyven százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy elváljanak, mint az egészséges asszonyoknak. A hererákosoknál a válásai arány 20 százalékkal haladja meg az egészségesekét.

Mind a két betegség gyógyítható, és leginkább a fiatalabb generációknál jelentkezik, tették hozzá a jutatók.

A Sussexi Egyetem pszicho-onkológusa, Lesley Fallowfield az eredmény hallatán úgy vélekedett, hogy ennek valamilyen módon a szexhez lehet köze. Hiszen a házasságban problémát okoz, ha a betegség miatt az érintett nők és férfiak nem élnek a párjukkal szexuális életet.

A norvég kutatók két évtizeden keresztül folytatták a vizsgálatot, amelynek során 2,8 millió ember adatait tekintették át. Összehasonlították 215 ezer rákbeteg válási statisztikáját az egészségesekével.

Az érintetteket nem kérdezték meg arról, mi volt a válás oka - csak az adatokat elemezték. A statisztikából egyértelműen kiderült, hogy a házasságnak árt, ha az egyik fél fiatalon rákbeteg lesz - vonta le a következtetést a kutatást vezető Astri Syse, a rákbetegeket nyilvántartó norvég intézet szakértője.

Syse azonban külön hangsúlyozta, hogy csak a méhnyak- és a hererák növeli meg jelentősen a válás esélyét. A többi rákbetegség esetében nem találtak összefüggést a kór és a válás között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×