eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Nagy Testvér még saját megteremtőjét is megfigyelte

Akárcsak saját hősét, Winston Smith-t az 1984 című regényben, úgy az írót, George Orwellt is megfigyelték hosszú időn keresztül. A titkos szolgálatok a brit író baloldali nézeteit tartották gyanúsnak, emiatt figyelték meg több mint húsz éven át.

Hatvan évnyi titkosítás után nyilvánosságra hozták a brit titkos szolgálat, az MI5 és a rendőrség hírszerzéssel foglalkozó különleges ügyosztályának dokumentumait, amelyekből kiderül, hogy George Orwell író, eredeti nevén Eric Arthur Blair, minden lépését figyelték.

Az eddig a brit országos levéltárban őrzött akták szerint 1929-től egészen haláláig, vagyis 1950-ig figyelték az írót.

1929-ben Orwell Párizsban élt, és baloldali hangvételű írásokat próbált megjelentetni, ami elég volt ahhoz, hogy a titkos szolgálat érdeklődését felkeltse.

"Ez az ember támogatja a kommunista nézeteket, és néhány indiai barátja szerint gyakran látni kommunista találkozókon" - áll egy Orwellről szóló jelentésben, amelyet egy Ewing nevű őrmester írt.

A hatóságnak laza öltözéke is szemet szúrt, amit gyanúsnak tartottak.

Orwell részt vett a spanyol polgárháborúban, és ez az élménye még inkább megerősítette baloldali nézeteit. A kommunisták azonban meggyilkolták több barátját, emiatt bizalmatlanná vált velük és a Szovjetunióval szemben.

Egy későbbi jelentés kitér arra, hogy az író nem ortodox kommunista nézeteket vall, és nem mindenben támogatja a sztálini Szovjetunió politikáját.

Még első felesége, Eileen O'Shaughnessy is gyanús volt a hatóság szemében, és alapos vizsgálat után kapott csak állást az egyik minisztériumban.

A nyilvánosságra hozott aktában fényképek, útlevélkérelmek és pályafutásának egy 1936-os összegzése is megtalálható.

Orwell végül annyira csalódott a kommunizmusban, hogy 1949-ben átadott egy listát a kormányzatnak a sztálinista nézeteket vallókról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×