eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jobb, mint a szex, mégis lemondanak róla

Szeptember 13-án senki sem eszik spagettit Olaszországban, de makarónit, lasagnét vagy tortellinit sem. Ezen a napon tartják az ország első tésztasztrájkját.

A felbőszült olaszok így tiltakoznak az ellen, hogy kedvelt ételük ára jelentősen emelkedett: a tészták 30 százalékkal lettek drágábbak. Ezzel együtt más élelmiszerekért, például a kávéért, a mozzarelláért, a kenyérért és a kekszért is többet kell fizetni.

A híres olasz kávét sem fogyasztják majd a helybéliek ezen a napon, egy csésze fekete ugyanis 70 eurócent helyett már 1 euróba kerül.

Olaszország egyik legnagyobb fogyasztói szervezete szerint az áremeléssel minden ember zsebéből majdnem 270 ezer forintnak megfelelő összeget húznak ki a kereskedők évente.

A tésztafogyasztás egynapos beszüntetését természetesen maguk a résztvevők is szimbolikus lépésnek tartják. Mindenesetre nagy áldozat lesz, hiszen a "sztrájkolók" nem csak azt vállalják, hogy ezen a napon nem vásárolják a kedvenc élelmiszereiket, hanem azt is, hogy otthonaikban sem fogyasztanak belőlük.

A legtöbb olasz naponta eszik tésztát, évente pedig csaknem 54 kilogrammot fogyaszt belőle. Sőt, egy felmérés szerint a legtöbbjüknek ez a kedvenc étele. A felnőtt férfiak és nők fele pedig azt felelte: hamarabb mondana le a szexről, mint a tésztáról.

A tésztagyártók az áremelést a gyenge búzaterméssel indokolták, amely miatt jelentősen emelkedett a liszt ára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×