eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Lustává teszi a férfiakat a házasság

A házasságban élő férfiak kevesebb házimunkát végeznek, mint akik élettársi kapcsolatot tartanak fenn - derült ki egy nemzetközi felmérésből. A feleséghez, illetve partnerhez viszonyított magasabb jövedelem szintén rosszat tesz a férfiak otthoni szorgalmának.

A tudósok azokat az adatokat elemezték, amelyeket még 2002-ben gyűjtöttek össze 28 országból, a 17.636 válaszadó között mintegy 1.400-zal volt több a nő, mint a férfi. A megkérdezettek vagy házasságban vagy élettársi kapcsolatban éltek egy fedél alatt.

Az összesített adatok szerint a férfiak átlagosan heti 9 óra házimunkát végeztek, míg a nők 20-nál is többet. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatásban közreműködő doktorandusa szerint ezt azt mutatja, hogy a férfi-női szerepekről kialakított normák ma is erősen tartják magukat.

Határozott különbség mutatkozik ugyanakkor a házasság és az élettársi viszony között: az utóbbiban élő férfiak több házimunkát végeznek, mint a férjek, az összefüggés a nők esetében természetesen fordított.

A teendők eloszlásában a jövedelem is szerepet játszik: minél magasabb egy férfi partneréhez viszonyított jövedelme, annál kevésbé veszi ki a részét az otthoni feladatokból.

Az eloszlásban szerepe van annak is, hogy az együtt élők hogyan tekintenek a férfi-női szerepekre, de még a női egyenjogúságot teljes mértékben elfogadó pároknál is több házimunka jut a nőkre, főleg ha házasságban élnek.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×