eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kutya "vadítja" az oroszlánkölyköt - képekkel

Új reményt adhat a berber oroszlánok túléléséhez Lily, a belfasti állatkertben született kölyök. A három hónapos nőstényt egy kutya tanítja vadállatként "viselkedni".

Ma még csak bűbájos szőrgombóc Lily, imádja, ha a gondozója a hasát vakargatja. Három év múlva azonban már egyetlen harapással képes lenne leharapni a simogató kezet.

Lily ugyanis a legnagyobb testű alfajhoz, a berber oroszlánokhoz tartozik. A Berber oroszlánok valaha Észak-Afrikában éltek, ma már azonban ott egyetlen példány sem található belőlük; a negyven megmaradt berber oroszlán az állatkertek lakója.

Lily június 3-án született a belfasti állatkertben, és születése a gondozói szerint mérföldkő lehet a berber oroszlánok megmentéséért folytatott küzdelemben.

Pedig az apróság élete nem indult könnyen: az anyja, Fidda nem volt hajlandó táplálni, így a kölyköt Linda Frew vette magához. Lily az ő hálószobájában lakott egy kibélelt banános dobozban. Az anyai meleget egy lámpa helyettesítette, és Linda cumisüvegből etette kétóránként.

Lily sok álmatlan éjszakát okozott Lindának és élettársának. Amikor ugyanis már ki tudott mászni a dobozból, gyakran kötött ki éjszakánként az ágyukban.

Mikor a kölyök megerősödött, visszakerült az állatkertbe. Linda ugyan képes arra, hogy védje és táplálja - arra azonban nem, hogy megtanítsa vadállatként viselkedni.

Ez a feladat Keepára, a japán akitára hárul. A kutya tanítja Lilyt engedelmességre, arra, hogyan harcolja ki a domináns szerepét, és arra is, hogyan legyen barátságos, alkalmazkodó állat.

Mikor Lily felnő, eléri majd az egyméteres marmagasságot, a súlya pedig a 180 kilót. A vadonélő oroszlánok között a vadászat a nőstények feladata, a falka tagjai olyan ügyesen dolgoznak össze, hogy képesek az olyan nagy testű állatok elejtésére is, mint a bivaly.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×