eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kövérebbek az amerikaiak, mint valaha

Csak széles körű összefogással állítható meg az Egyesült Államokat sújtó elhízási "járvány", mert az amerikaiak egyre kevesebbet mozognak, a nemzet pedig minden korábbinál kövérebb - ezt a lehangoló képet festi a Trust for Americas Health (Szövetség Amerika Egészségéért) szervezet jelentése.

A szövetségi államokra lebontott adatok szerint az Egyesült Államok legkarcsúbb tagállama Colorado, ahol az emberek 17 százaléka kövér, míg a másik véglet Mississipi, ahol 30 százaléknál is többen.

"Egyik tagállam sem teljesít jól, szerte az országban drámai súlynövekedést látunk" - hangsúlyozta Jeff Levi, a nonprofit szövetség főtitkára.

A kövér felnőttek aránya tavaly 31 államban nőtt és egyben sem csökkent. Már 19 olyan állam van, ahol a felnőttek legkevesebb negyede kövér, miközben egy éve még csak 14, 2005-ben 9 ilyen állam volt.

Jeff Levi elsősorban az egészségtelen táplálkozást és a kevés mozgást hibáztatja, amiért a kövérség "elrabolja Amerika egészségét és termelékenységét".

Akcióterv

A Trust for Americas Health egy közös program kidolgozását javasolja, a szövetségi szinttől az államokon és az iskolákon keresztül a magánemberekig, mert tűrhetetlen, hogy az amerikaiak 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

(Az elhízás súlyosságát a testtömeg-index mutatja meg, amelyet a magasság és a súly arányából számolnak ki. Normálisnak a 18,5 és a 25 közötti érték számít, túlsúlyról 25 és 30, kövérségről a 30 feletti érték esetén beszélhetünk.)

A terv részét képezheti az iskolai étkeztetés radikális átalakítása, a testnevelés-oktatás előtérbe helyezése, de az is, hogy a biztosítók anyagilag honorálják a fogyást.

A jelentés szerint a gyerekek ugyancsak veszélyben vannak, 1980 és 2004 között megháromszorozódott a kövér gyerekek száma, ma körülbelül 25 millió amerikai gyerek számít túlsúlyosnak vagy kövérnek.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×