eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Hová lett Napóleon pénisze?

A francia császáré az a pénisz, amelyet az amerikai urológusok szövetsége őriz? A magazin szerzője hat híres ember hiányzó testrészének nyomát követte.

John Wilkes Booth csigolyacsontja

Lehet, hogy John Wilkes Booth "sikeres" gyilkos volt, de menekülőművésznek csapnivaló volt. A férfit 12 nappal Abraham Lincoln amerikai elnök meggyilkolása után hátulról lőtték le; a nyaklövésbe belehalt. Holttestét jelöletlen sírba helyezték a baltimore-i Green Mount-i temetőben.

A boncolás során azonban eltávolították hátgerince harmadik, negyedik és ötödik csigolyáját, hogy hozzáférjenek a lövedékhez. A csontokat ma is meg lehet tekinteni Washingtonban, az egészségügy és az orvostudomány fejlődésével foglalkozó múzeumban.

Einstein agya

Albert Einstein állítólag fel akarta ajánlani a testét tudományos célokra, de óhaját sajnos elfelejtette írásba foglalni. Így amikor a zseniális tudós 1955-ben meghalt, a család és a barátok úgy döntöttek: eltemettetik.

A boncolását végző patológus, Thomas Harvey azonban nem értett egyet velük: úgy döntött, hogy eltávolítja Einstein agyát, és erről csak a temetés után értesíti a tudós hozzátartozóit.

Harvey 30 évig őrizte Einstein agyát wichitai otthonában. A tudós rokonai ugyan nem örültek, amikor megtudták, mi történt, de végül beleegyeztek, hogy az agyat 240 szeletre vágják és tanulmányozzák a kutatók.

A darabok többsége ma valamelyik tudományos intézmény birtokában van; a legnagyobb részét a Priceton Kórház őrzi. Einstein testét elhamvasztották, a hamvakat pedig ismeretlen helyen szórták szét.

"Kőfal" Jackson karja

A konföderáció tábornoka, Thomas Jackson onnan kapta becenevét, hogy a polgárháború idején a leghevesebb golyózáporban is olyan egyenesen és rendíthetetlenül ült a lován, mint egy kőfal.

Ez a bátorság (vagy őrültség) azonban nem tett jót az egészségének: a chancellorsville-i csatában az egyik saját embere lőtte véletlenül karon a tábornokot.

A kart amputálni kellett; a testrészt a virginiai Ellwoodban temették el. A tábornok nyolc évvel később, tüdőgyulladásban halt meg. Kar nélküli testét a virginiai Lexingtonban helyezték örök nyugalomba.

Xavéri Szent Ferenc keze

A spanyol jezsuita szerzetest a 16. században küldte Ázsiába a portugál király azzal a céllal, hogy annyi lelket mentsen meg a keresztény egyház számára, amennyit csak tud.

Xavéri Szent Ferenc legjobb tudása szerint teljesítette a parancsot; minden idők egyik legnagyobb keresztény misszionáriusa lett. 1552-ben, Kína partjainál érte a halál.

A szerzetes hatalmas népszerűségre tett szert - akárcsak a relikviák, amelyek hozzá voltak köthetőek. Az évek során többször exhumálták - és egyre tovább csonkolták a holttestét.

A bal kezének egyik felét az indiai Kocsinban, a másikat az indonéziai Malukuban őrzik. Egyik karja Rómába került, és több város temploma is magáénak vallja különböző belső szerveit. A maradék az indiai Goában pihen.

Napóleon pénisze

A száműzött francia császár 1821. május 5-én halt meg. Bonaparte Napóleont másnap boncolták fel az orvosok. Az eseményt többen is a helyszínen követték végig, köztük egy Ange Vignali nevű pap.

A jelek szerint az atya nem csupán tétlen szemlélője volt a boncolásnak, hanem magával vitt egy "szuvenírt" is. Leszármazottjai 1916-ban több, egykor Napóleon tulajdonában lévő holmit árvereztek el - köztük azt, amelyről állították, hogy a császár pénisze.

Bár senki nem tudja bizonyítani, hogy a testrész valóban Napóleoné, azóta már többen jelentős összeget fizettek ki érte. A testrészt jelenleg az amerikai urológusok szövetsége őrzi.

Oliver Cromwell feje

Az angol trónt bitorló puritán 1658-ban halt meg, két évvel később azonban a hatalmát visszaszerzett monarchia exhumáltatta, bíróság elé állíttatta és felköttette a holttestét, majd a maradványokat jelöletlen sírban hantolták el.

A fejét azonban - intő jelként az esetleges majdani lázadók számára - egy dárdára tűzték a Westminster Hallban - és húsz évig ott is tartották.

Később egy kis múzeumba került, amely 1814-ben eladta egy Josiah Henry Wilkinson nevű férfinak. Oliver Cromwell fejét végül 1960-ban helyezték örök nyugalomra az egyik cambridge-i kápolnában.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×