eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tízmillió dolláros kárt okoztak a diplomaták

Európai diplomaták tették tönkre egy bálna megkövesedett csontvázát, amely évmilliók óta feküdt az egyiptomi sivatagban.

Az egyiptomi hatóság legalább tízmillió dollárra (1,9 milliárd forintra) becsülik a kárt, amelyet "egy európai ország" diplomatái okoztak. A tettesek nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

A hatóságok csak annyit közöltek, hogy a diplomáciai rendszámú, négykerék meghajtású autók behajtottak a Bálna-völgynek nevezett védett övezetbe, és felszólításra sem voltak hajlandóak megállni. Rendszámukat azonban sikerült feljegyezni.

A bálna, amelynek megkövesedett maradványait a diplomaták tönkretették, több millió évvel ezelőtt pusztult el. Maradványait Kairótól 150 kilométerre találták meg.

A Bálna-völgy (Wadi Hitan) helyén negyvenmillió éve - az eocén korban - még a Földközi-tenger hullámzott. Feltételezések szerint ezen a nyugalmas területen hozták világra annak idején a bálnák a kicsinyeiket.

A víz azonban olyan gyorsan szorult vissza, hogy a bálnák nem tudtak elmenekülni - eddig több mint négyszáznak a megkövesedett maradványait fedezték fel; az elsőt alig száz éve.

A völgyet felvette a világörökségi listájára az UNESCO is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×