eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Évente tízezer magyar középkorú férfit ölhet meg a stressz

Tízezerre tehető azon magyar középkorú férfiak száma, akik évente azért hunynak el, mert nem tudnak megbirkózni a stresszel - mondta Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem professzora, a II. Stressz Világkongresszus szervezőbizottságának elnöke vasárnap a budapesti tanácskozás befejezése után.

Kifejtette: öt kontinens több mint ezer tudósa a molekuláris szinttől a társadalom egészéig átfogóan vizsgálta a stresszt a konferencián, amelyet Selye János, a stresszelmélet kidolgozója születésének centenáriuma tiszteletére rendeztek.

Ez már a második ilyen jellegű tanácskozás, az elsőt 1997-ben, Selye János születésének 90. évfordulója alkalmából rendezték.

Hatalmas teher, sokféle probléma

Csermely Péter hangsúlyozta, hogy a stressz óriási terhet jelent a szervezetnek. Az állandó stressz következtében gyengül az immunrendszer, amelynek talaján sokféle betegség - daganatok, szív- és érrendszeri problémák, cukorbaj - fejlődik ki. A professzor kiemelte a stressz és az elhízás közötti összefüggéseket is.

Mint felidézte, a konferencián ismertette legújabb vizsgálati eredményeit Mary Dallman amerikai kutató, a kanadai Selye János Társaság által alapított díj idei kitüntetettje.

Itthon is veszélyes méretelet öltött a hízás

"Nagyon sok esetben az étkezés stresszoldó tényezőként lép fel. Az elhízás különböző országokban, így Magyarországon is elképesztő mértéket öltött, mert az emberek az evéshez nyúlnak, hogy leküzdjék szorongásaikat. Ez nem jó eszköz, hiszen a túlsúly számos egészségügyi problémát okoz, másrészt a fokozott táplálkozás fokozott oxidációs folyamatokat indít el a szervezetben, ami gyorsított öregedéshez vezet" - emelte ki Csermely Péter. Egyre többet tudunk a stresszről

Ismertetése szerint a konferencia "sok érdekes és izgalmas" választ adott arra a kérdésre, hogy hogyan küzdhető le a stressz.

"Egyre jobban megismerjük a stressz sejten belüli mechanizmusát, azt, hogy hogyan válaszolnak a sejtek, amelyek úgynevezett stresszfehérjéket termelnek. A kongresszuson számos olyan eljárást ismertettek a kutatók, amelyek immár klinikai vizsgálati fázisban lévő gyógyszereket eredményeztek" - mondta Csermely Péter.

Magyarázata szerint e készítmények majd arra szolgálnak, hogy módosítsák a szervezetnek a stresszre adott válaszát.

A gazdag kapcsolatrendszer segít


"Nem kell azonban feltétlenül tablettákhoz folyamodni a stressz leküzdésére. Elegendő, ha az egyén a kapcsolatrendszerét gazdagítja, tartalmasabbá teszi" - mutatott rá a professzor.

 Kutatások kimutatták - hangsúlyozta -, hogy egy gazdag kapcsolatrendszerrel rendelkező ember bízik abban, túl tud élni, fel tud dolgozni egy váratlan helyzetet. Nagyon fontos a család, valamint a szabadidős elfoglaltságok.

"Így ha az egyén bármilyen szempontból kudarcot vall - elveszíti állását, elválik, "képes áthelyezni életének súlypontját egy másik területre és ezáltal megoldani a stresszt" - mutatott rá a tudós.

Csermely Péter ismertetése szerint a konferencia anyagát az év végén könyv alakban megjelentetik New Yorkban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×