eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nézz a tükörbe, és megtudod, mi bajod van

Ha túl közelről nézzük magunkat a tükörben, az arcunkból nem sokat látunk. Egyesek szerint azonban épp eleget, hiszen megtudhatjuk, hogy milyen betegség van a szervezetünkben.

Sokan úgy vélik: az arcunk elárulja, hogy mi bajunk van. Ha például a szemünk gyakran véreres, akkor elképzelhető, hogy hat hónapnál régebbi szemfestékeket használunk, amellyel valamilyen fertőzést juttattunk a szemünkbe.

A véreres szem azonban valamilyen allergia vagy belső gyulladás miatt is kialakulhat, amely már orvosi kezelést igényel.

Ha szemünk gyakran rángatózik, az általában magnéziumhiányra utal. A férfiaknak naponta 300 milligramm, a nőknek pedig 270 milligramm magnéziumra van szükségük.

A zöldleveles növények - például a spenót - általában sok magnéziumot tartalmaznak, ezért érdemes őket például főzelék formájában fogyasztani.

Ha szemünket csak félig tartjuk nyitva, mert nem tudjuk tovább felemelni a szemhéjunkat, akkor figyelnünk kell arra, hogy munkánkat több fényben végezzük, vagy kevesebbet üljünk a monitor előtt.

A probléma úgy is megelőzhető, ha tartjuk a 20/20-as szabályt, azaz húszpercenként álljunk fel a monitor elől, és legalább húsz másodpercen keresztül nézzünk egy távoli pontra.

Érdemes azonban alaposabban vizsgálgatnunk magunkat, vagy kivizsgáltatnunk egy orvossal, ha ezt a tünetet tapasztaljuk, a félig lecsukódó szem ugyanis több betegség előjele lehet. Jelezhet tüdőbetegséget és stroke-ot is.

A hajunk színéből vagy selymességéből is következtetéseket vonhatunk le.

Ha például fakóvá vált az elmúlt hetekben, hónapokban, akkor át kell gondolnunk, hogy elegendő B12 vitamint vittünk-e be a szervezetünkbe.

Ez a vitaminfajta az állati eredetű élelmiszerekben található meg, például a húsban, a halban, a sajtban, a tejben vagy a tojásban. Ezért a vegetáriánusoknál gyakrabban fordul elő a B12 vitamin hiánya.

Ha valóban ez a probléma, azt egy egyszerű vérvizsgálat is kimutatja, és az orvostól megkaphatjuk a megfelelő táplálkozási tanácsot.

Ha a hajunk elvékonyodik és élettelenné válik, az vashiányra utalhat, ez az ásványi anyag ugyanis elengedhetetlen a hajunk egészséges növekedéséhez. Azonban ez a jel is utalhat más panaszra: például a pajzsmirigy rendellenes működésére, amelyet az orvosok szintén ki tudnak mutatni egy egyszerű vérvizsgálattal.

A haj és a szem vizsgálata után érdemes a szánkat is szemügyre venni.

A vérző íny például arra utalhat, hogy kissé elhanyagoltuk szánk higiéniáját, és ez gyulladást idézett elő. Ugyanezt válthatja ki a szegényes táplálkozás, a stressz, valamint a túl sok alkohol elfogyasztása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×