eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Baby boom segít megmenteni az óriáspandákat - kép az újszülöttről

Egyetlen nap alatt 4 óriáspanda-bébi született Kínában. A világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajának mesterséges szaporítása jól halad, tavaly rekordszámú kölyök jött a világra.

Két nősténypanda összesen négy kölyöknek

adott életet a szecsuáni pandaközpontban; egyikük két nőstényt, a másik egy nőstényt és egy hímet ellett - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A Kínában működő pandaközpontokban összesen 14 kölyök jött az idén világra; közülük kilenc a csengtui, öt pedig a vulongi parkban.

Az óriáspanda az egyik legritkább állatfajta a világon; vadon mindössze 1590 él belőlük a becslések szerint. Fogságban 210 pandát tartanak.

A kínai pandaközpontokban tavaly rekordszámú panda született: 34 bocs látta meg a napvilágot - valamennyien mesterséges megtermékenyítés következtében. Közülük négyen pusztultak el.

Az óriáspandák világszerte nagyon népszerűek, de kevés állatkert dicsekedhet velük. Legközelebb a spanyolok részesülhetnek ebben a megtiszteltetésben: János Károly király nyár eleji pekingi látogatásán ígértek a kínaiak Spanyolországnak egy óriáspanda-párt; az állatok szeptemberben indulnak el új otthonukba.

A hétéves Ping Hszing és négyéves párja, Hua Ciu Pa szeptember 8-án indul Csengtuból Madridba; tíz évre adják őket "kölcsön" a spanyol főváros állatkertjének. Azt nem tudni, mennyit fizetnek a spanyolok a pandákért, de Peking általában a pandák megmentésére és mesterséges szaporítására fordítja azokat az összegeket, amelyeket a "kölcsönpandákért" kap.

A megállapodások értelmében a külföldön a "kölcsönpandáktól" született bocsok a kínai állam tulajdonát képezik.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×