eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Eső és patkány biztosan nem veszélyezteti majd az olimpiát

Száraz és fertőzésmentes olimpiát ígér Peking. A kínai főváros vezetői különös figyelmet fordítanak a tavakra is, hogy megakadályozzák az algák elszaporodását, ami miatt országszerte több millióan maradtak idén ivóvíz nélkül.

Három "védelmi vonalat" építenek ki Peking körül vegyi anyaggal töltött rakétákból, hogy időben szét tudják oszlatni a kínai főváros fölött az esőfelhőket a 2008-as olimpia idején. Az első vonal 120, a harmadik 15 kilométerre lesz Pekingtől, a felhőoszlató rakéták kilövését pedig összehangolják a környező tartományok időjárás módosító hatóságaival és a polgári légi-irányítással is.

Mivel a kínai főváros fölött nagy a légi forgalom, a hatóságoknak gyorsan kell cselekedniük; mindössze 4-10 percük lesz adott esetben arra, hogy kilőjék a felhőoszlató rakétákat. A rakétakilövők tíz perc alatt 400 töltetet tudnak 4500 méteres magasságba kilőni.

Az eső mellett a patkányoktól, illetve az általuk terjesztett betegségektől is meg akarják óvni az olimpia idején a városba látogatókat. Pekingben ugyan egyelőre nem jelentenek veszélyt a rágcsálók, a cél az, hogy ez a helyzet ne is változzon, és ne terjedjenek el a patkányok olyan mértékben, mint a szomszédos Hepej tartományban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×