eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az olvasztók és a fagyasztók királyai

Negyven Celsius-fokot meghaladó hőség volt szerdán, így megdőlt a több mint százéves országos melegrekord. A klímaváltozás miatt egyre melegebb évtizedek várnak ránk, a Földön mért legmelegebb hőmérséklettől viszont még messze vagyunk.

Soha nem volt még ilyen meleg ősszel; Az elmúlt évtizedek legmelegebb tele; A megszokottnál melegebb tavaszra számíthatunk - csak néhány újságcikk címe az elmúlt hónapokból.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy Kecskeméten tegnap 40,6 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Az új országos melegrekord az 1904-ben ugyanezen a napon Orosházán mért 38 fokot váltotta fel.

Negyven foknál alig volt csak kevesebb Magyarország nagyvárosaiban, ahol az elmúlt napokban sorra dőltek meg a helyi rekordok.

A kánikula vasárnapig is eltarthat, így nem kizárt, hogy az elkövetkező napokban újabb rekordokat jegyezhetnek fel a meteorológusok.

Az időjárás-jelentéseket nézve a legtöbben még szerencsésnek is gondolhatják magukat, hogy nem valamelyik közel-keleti vagy észak-afrikai országban élnek, ott ugyanis a napokban gyakran 50 fok fölött van a hőmérséklet.

A világon eddig a legmelegebbet Líbiában mérték. 1922. szeptember 13-án Al-Azizijában 58 fok volt a levegő hőmérséklete.

A klímaváltozásnak azonban nemcsak a felmelegedés, hanem az egyre rapszodikusabbá váló időjárás is a következménye. Míg az elmúlt napokban sorra dőltek meg a melegrekordok, a tavalyi nyár meglehetősen hűvösen indult.

2006 június elejéhez hasonló hideg nyarunk legutóbb 1977-ben volt. 30 éve és tavaly is tartósan 20 fok alatt volt a hőmérséklet az iskolai nyári szünet kezdetekor.

Aligha lehet vigasz, hogy a sarkvidékeken ilyenkor is fagypont körüli a hőmérséklet. És bár ott is érezhető a globális felmelegedés, az Északi-sarkon a legmelegebb hónapokban sem megy 10 fok fölé a hőmérséklet, az Antarktiszon ennél jóval hidegebb van: az éves középhőmérséklet -10 és -60 fok között ingadozik.

Egy európai embernek pedig majdnem mindegy, hogy -60 fok van, vagy -89, mint 1983. július 21-én. 14 éve ugyanis ez a Földön hivatalosan mért legalacsonyabb hőmérséklet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×