eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Az abszolút rekord is megdőlhet, külföldön áldozatokat követelt a meleg

A fővárosban megdőlt a napi melegrekord, 38,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Az országos rekord nem dőlt meg, a túrkevei 38,8 fok elmaradt az 1928-ban ugyanott mért 39,7 foktól - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Az eddigi legmelegebb július 17-én 1928-ban volt Budapesten, amikor 38,4 Celsius-fokot mértek.

Nadrai Attila meteorológus közölte: szerdán ugyancsak megdőlhet a budapesti és ezúttal az országos napi rekord is, várhatóan 40-41 Celsius fokot is mérhetnek majd. Július 18-án eddig az országos 38, a budapesti melegrekord 35,2 fok volt.

Szerdán az abszolút fővárosi melegrekord is megdőlhet, ami eddig 39,5 Celsius-fok volt, és 1935. június 28-án mérték.

Az országos abszolút rekordot pénteken írhatják újra, amihez a 2000. augusztus 21-én mért 41,7 Celsius-fokot "kell" felúlmúlni.

Harminc százalékkal több riasztás

Budapesten 30 százalékkal megnőtt a mentők hőség miatti riasztása; a kánikulában szokatlanul sok fiatal lett rosszul.

Szívós Antal, az Országos Mentőszolgálat fővárosi mentésvezetője az InfoRádióban elmondta: estig 50-60 hívást kaptak a rendkívüli meleg okozta rosszullétek miatt. Hozzátette: zömmel szív- és érrendszeri betegekhez hívnak orvost.

A mentésvezető emlékeztetett arra: holnap az előrejelzések szerint néhány fokkal melegebb lehet, emiatt arra számítanak, hogy emelkedik a riasztások száma.

Szívós Antal hangsúlyozta: felkészültek erre az eshetőségre is; összesen mintegy 200 tartalék mentőautó áll készenlétben.

Áldozatok külföldön

Egész Európában tombol a kánikula, a kontinens déli országaiban 40 Celsius-fokot megközelítő hőmérsékleteket mértek. A hőségnek már több halálos áldozata van.

A szomszédos országok közül Romániában ketten haltak meg a kánikulában. Az egészségügyi miniszter bejelentette: a kórházak pénzügyi támogatást kapnak annak érdekében, hogy légkondicionáló berendezéseket szerezhessenek be.

Szlovákiában, ahol ötven éve nem volt ilyen meleg, egy idős férfi vesztette életét a Magas-Tátrában, miután hőgutát kapott.

Dél-Európában több helyen erdőtüzek pusztítanak. Görögországban három különböző területen is felcsaptak a lángok, a tűzoltók repülőkkel és helikopterekkel próbálják meg eloltani a tüzeket.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×