eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kerékpárokkal küzdenek a párizsi dugók ellen

Elkezdett működni a francia fővárosban a kerékpárkölcsönző-rendszer, amellyel a város vezetői a forgalmi dugók nagyságát, valamint a légszennyezést szeretnék csökkenteni.

A kölcsönzéshez egy hitelkártyához hasonló dokumentumra van szükség, azzal lehet elhozni az állomásokról a kerékpárokat, amelyek legfeljebb fél óráig ingyenesen használhatók. Ezután az időtől függően 1-4 euró (250-1.000 forint) között változik a félóránkénti tarifa.

A tervek szerint az év végéig 1.450 bicikliállomást létesítenek Párizsban, amelyekről több mit 20.000 szürkére festett, háromsebességes kerékpárt lehet majd kölcsön venni.

A programot a városvezetés és egy hirdetési cég - amely hirdetési helyekért cserébe támogatja a kezdeményezést - együttműködése teszi lehetővé, azonban így is többen kritizálják.

A liberálisok azt kifogásolják, hogy a város monopóliumot ad egy magáncégnek, ráadásul közvetett módin minden párizsi finanszírozza a programot, azok a szegények és idősek is, akik sosem használják majd a bicikliket.

A városvezetés szerint a kerékpárokkal a párizsiak és a turisták is szabadon közlekedhetnek, igaz, figyelmeztetnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×