eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Hatodik érzéket" építenek az autókba

Bemutattak Nagy-Britanniában egy, az autók műszerfalába építhető berendezést, amely figyelmezteti a sofőröket a veszélyes helyzetek előtt. A műholdas adatátvitelt használó rendszer autókba telepített elemei több mint 300 méteres távolságból is képesek egymással kommunikálni.

A General Motors (GM) által kifejlesztett technológia műholdas helymeghatározással állapítja meg az autók pozícióját. Ez az információ a rendszer hatótávolságán belül lévő összes, a berendezéssel szintén felszerelt autó számára elérhető.

Az amerikai autógyártó vállalat szerint a rendszer jelentősen csökkentheti a koccanásos balesetek számát, és megszünteti az autós látómezőjének holtteréből fakadó baleseteket.

A GM közölte azt is, hogy a berendezés már teljesen működőképes, az ára pedig 125 font, azaz mintegy 45 ezer forint. A cég szerint ugyanakkor még hat évnek kell eltelnie, mire a szerkezetet az új modellekbe is beépítik.

Adrew Marshall, a GM portfóliójába tartozó Vauxhall munkatársa úgy fogalmazott, hogy a berendezés hatodik érzéket biztosít az autóknak.

"Az autó körülnéz, és megkérdezi: hol vagyok, és hol vannak a többiek? A választ megkapja wifin, ahogy azt ma már sokmillió internethasználó teszi" - tette hozzá.

A rendszer millbrooki bemutatására több biztonsági szakembert is meghívtak. A teszten négy különböző autóba épített berendezés mutatta meg, mire képes.

A német kormány egyébként mintegy 55 millió eurót fordított egy kísérletre, amelynek keretében 500 ezer frankfurti autót szereltek fel hasonló szerkezettel.

A GM szerint a technológia biztonságos, nem kell félni attól, hogy hackerek káoszt okoznak az utakon.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×