eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Egy fillért sem kapott a tragikus sorsú "elefántember"

Könnyű pénzszerzési lehetőségnek tűnt - kétezer font (mintegy 760 ezer forint) néhány injekcióért, pár nap a kórházban, legfeljebb némi fejfájás. Ehelyett azonban az egyik legtragikusabb gyógyszerkísérlet lett belőle, amelynek több résztvevője is maradandó károsodásokat szenvedett.

Pontosan egy évvel ezelőtt nyolc önkéntesen próbáltak ki egy gyulladásgátló készítményt. Az önkéntesek közül hatan néhány órával a gyógyszer bevétele után rosszul lettek, nyakuk és fejük megdagadt, több szervük működése leállt.

Az akkor 20 éves Ryan Wilson járt a legrosszabbul: nem tudott önállóan lélegezni, feje és nyaka a normális háromszorosára dagadt, lábai pedig mélylila színűek lettek. Később amputálni kellett a lábujjait, kezén pedig több ujja utolsó percét is el kellett távolítani.

Egy másik önkéntesnél, a 35 éves David Oakley-nél nemrégiben a nyirokrák korai jeleit diagnosztizálták.

A kísérlet óta eltelt egy év alatt nemhogy kártérítést nem kapott a hat szerencsétlen önkéntes, de még csak elnézést sem kért tőlük senki. A gyógyszert gyártó német TeGenero csődöt jelentett, a kísérletet megrendelő amerikai Paraxel pedig elutasította a felelősséget.

A kísérlet szenvedő alanyai mostanra már megelégelték ezt a helyzetet, és a múlt héten bíróság elé vitték az ügyet. Így is kérdéses azonban, mikor kaphatnak kártérítést, ha egyáltalán sikeres lesz a keresetük.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×