eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mégsem veszélyes az ásványvíz?

Egészségre káros anyagokat találtak a németországi Heidelberg Egyetem kutatói a PET palackos ásványvizekben. A Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke szerint a káros anyagok mennyisége jóval a megengedett érték alatt volt. A Hulladék Munkaszövetség elnöke szerint azonban van okunk aggódni.

Fehér Tibor, az ásványvíz szövetség elnöke szerint a kimutatott mennyiségben nincs egészségkárosító hatása az antimonnak.

Az anyag ugyanis a megengedett értéknél 15-20-szor alacsonyabb mennyiségben volt jelen a vizekben. Kis mennyiségben viszont nem árt, sőt az antimon egy gyógyszerészeti alapanyag.

A világon csaknem 3.000 fajta ásványvizet palackoznak, a kutatók viszont csak alig 50-et vizsgáltak meg. Ezekben is csak nyomokban találtak antimont.

Nem jelent kockázatot

Az InfoRádió kérdésére ugyanezt mondta az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője is. Hozzátette: az ásványvízben talált antimon mennyisége az egészségre semmilyen kockázatot nem jelent.

Sohár Pálné elmondta: nagyobb mennyiségben azonban az arzénmérgezéshez hasonló tüneteket produkál az anyag, például tüdőbetegséget okozhat.

Van okunk aggódni

A Hulladék Munkaszövetség alelnöke szerint azonban nincs még elegendő tapasztalatunk, amivel kizárhatnák, hogy a különböző élelmiszerek csomagolóanyagaiból az emberi szervezetbe jutó anyagok károsak lehetnek.

Nagy Tamás az InfoRádióban azt mondta: PET-palackokat 6-8 éve használ a csomagolóipar.

Úgy látja: van okunk aggódni, hiszen ásványvizet egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak az emberek. Azt pedig nem tudhatjuk, hogy a csomagolásból kioldott antimon más környezet- és egészségkárosító anyaggal együtt hosszú távon, akár több évtizeden át milyen hatással van a szervezetre.

Nagy Tamás hangsúlyozta: mivel egyre nagyobb a környezeti kockázat, a szénsavas üdítőket semleges csomagolóanyagba kellene palackozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×