eur:
394.37
usd:
354.28
bux:
72701.37
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Pexels.com

Gyógycipős csalás - Kétszázmilliós a vád

Évek óta zajlik a csalási botrány, rengeteg érintett van.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Nógrád Vármegyei Főügyészség két gyógyászati segédeszközöket gyártó cég vezetői, ortopéd szakorvosok és társaik ügyében, akik az ortopéd cipők után járó társadalombiztosítási támogatást jogosulatlanul visszaigényelve csaknem 200 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a vádlottak 2021. január 7. és 2022. szeptember 1. között országszerte megszerezték több idős- és szociális otthonban lakó ápolt, valamint magánszemélyek személyes és egészségügyi adatait, majd az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése és az érintettek tudta nélkül valótlan tartalmú vényeket állítottak ki, gyógyászati segédeszközöket írtak fel nekik.

Az így kiállított orvosi vények alapján a segédeszközöket gyártó cég legyártotta a társadalombiztosítási támogatással rendelkező ortopéd gyógycipők egy részét, esetenként azonban nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő segédeszközt készítettek, olykor pedig a terméket a vényen szereplő beteg meg sem kapta.

A cég vezetőinek iránymutatása alapján a társaság alkalmazottja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) megigényelte a gyógyászati termékek után járó támogatási összegeket, amelyet részükre a NEAK ki is utalt.

Az orvosok a valótlan tartalmú vények felírásáért a cégtől jutalékot, esetenként nagyobb összegű készpénzt, nagy értékű mobiltelefonokat és szórakoztató elektronikai eszközöket kaptak - tették hozzá.

Az ügyészség szerint a vádlottak tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan, konspiratív módon követték el: a bűnszervezet az 1664 embernek jogosulatlanul felírt 2300 ortopéd gyógycipő után - amelyekből 886-an nem a jogszabálynak megfelelő ortopéd lábbelit, hanem egyszerű papucsot, 73-an pedig semmit sem kaptak - 192 millió 128 ezer forint támogatást vett fel a NEAK-tól, ekkora vagyoni hátrányt okozva az ország költségvetésének.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség a két érintett cég vezetőjével, a két szakorvossal, a három orvosasszisztenssel és az egyik cég menedzserével szemben költségvetési csalás, különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, vesztegetés és közfeladati helyzettel visszaélés miatt emelt vádat.

Vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása mellett pénzbüntetés, közügyektől eltiltás, az orvosok és asszisztenseik esetében pedig az egészségügyi foglalkozástól eltiltás, a cégvezetőkkel szemben a gazdasági társaság vezető tisztségétől eltiltás alkalmazását, valamint vagyonelkobzás elrendelését indítványozta a főügyészség.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Dupla tető - Mégsem állt meg 970 centinél a Duna Pozsonynál

Dupla tető - Mégsem állt meg 970 centinél a Duna Pozsonynál

Kedden még úgy tűnt, 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, szerdán viszont a 983 centimétert is meghaladta a folyó vízmagassága. Az emelkedő vízszint miatt továbbra is harmadfokú árvízkészültség van érvényben azokban a járásokban, melyet átszel a folyó. A Duna mellett a Vág is gondot okoz.

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább kilenc embert és több mint háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 13:03
×
×
×
×