eur:
394.71
usd:
367.73
bux:
70319.08
2024. június 25. kedd Vilmos
Oil Refinery Piping system in contrast with a blue sky
Nyitókép: Huyangshu/Getty Images

Megzavarták a Magyarországra irányuló kőolajszállítást

A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik kábelt akartak lopni és annak során megzavarták a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolajszállítást.

A Pest Vármegyei Főügyészség közleménye szerint három fóti elkövető elhatározta, hogy földben elfekvő rézkábelek után kutat, majd azokat kiássa és eltulajdonítja, ezért fémkeresővel próbáltak a kábelek nyomára bukkanni több helyen Pest vármegyében.

Alsónémedi környékén sikerült detektálniuk egy ipari kábelt 2023 februárjában, majd kéziszerszámokkal kutatógödröt ástak és találtak egy "bányaüzemi optikai kábel" feliratú sárga jelölőszalagot.

A figyelmeztető szalag ellenére tovább ástak és meg is találták a műanyag védőcsőben elhelyezett kábelvezetéket, amelyből

kivágtak egy körülbelül 20 centiméteres darabot, ezután a gödör betemetése nélkül elmentek.

A kábel elvágásával az elkövetők több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítását koordináló elektronikai rendszerben, amelynek következménye ideiglenes szolgáltatáskiesés volt.

A hiba teljes kijavítása - a szolgáltatás visszaállítása után is - több napot vett igénybe.

Az ügyészség kiemelte:

a mindössze háromezer forint értékű vezetékdarab eltulajdonítása miatt okozott rongálás helyreállítási költsége csaknem négymillió forint volt.

A közlemény szerint 2023 márciusában az elkövetőknek Pilismarót közelében sikerült újabb ipari kábelt detektálniuk. Ezen a helyszínen már nagyobb feltáró munkába kezdtek, amelyhez kéziszerszámokon túl aggregátort és arról üzemeltetett sarokcsiszolót használtak, valamint munkásokat is fogadtak.

Egy előre meghatározott vonalon hat - 9 és 20,5 méter közötti hosszúságú - gödröt ástak, ezzel mintegy 150 méter hosszan tártak fel földkábelt. Ezután a kábelt a gödrök végeinél a sarokcsiszolóval elkezdték elvágni, hogy az így kapott darabokat egyenként kihúzhassák. Elvinni azonban már nem sikerült a kábeleket, mert időközben rendőrök érkeztek és elszámoltatták őket.

A tolvajok mintegy hatszázezer forint értékű kábelt próbáltak meg ellopni.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben közérdekű üzem működése megzavarása és lopás miatt emelt vádat.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Itt a fordulat Magyarországon? Vége a szűk esztendőknek

Itt a fordulat Magyarországon? Vége a szűk esztendőknek

Idén a gazdaság egyik fő hajtóereje a fogyasztás növekedése lehet - véli Árokszállási Zoltán, az MBH Bank vezető közgazdásza. A szakértők szerint az infláció csökkenése és a reálbérek növekedése szükséges feltétele volt annak, hogy a fogyasztás növekedése meginduljon a tavalyi visszaesés után, de úgy tűnik, hogy önmagában ez nem elég a kiskereskedelem gyors növekedéséhez. A szakértőktől megkérdeztük azt is, milyen hatása lehet a kötelező akciók kivezetésének.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×