eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close-up of a small bronze statuette of Lady Justice before a flag of Ecuador.
Nyitókép: Gwengoat / Getty Images

Ecuadorban visszavágtak a bűnözők a kormánynak

Megölték a tévéostrom kivizsgálásával megbízott ügyészt, César Suárezt.

A világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a közbiztonság tovább romlott az utóbbi időben. Országon belül is Guayas tartomány az egyik legveszélyesebb, nemrég például fegyveresek élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe, és túszul ejtettek ott több újságírót és alkalmazottat.

Suárezt bízták meg a televízióállomás elleni támadás kivizsgálásával, és éppen bírósági tárgyalásra utazott, amikor meggyilkolták - közölte a bírói tanács, elítélve a támadást.

A helyi rendőrség szerint a gyilkosság egy kegyetlen merénylet volt, az áldozatot több lövéssel ölték meg. A főügyészi hivatal vizsgálatot indított az ügyben, és máris 13 embert, köztük két kiskorút őrizetbe vettek, terrorizmussal gyanúsítják őket.

Később César Zapata rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a nyomozás eredményeképpen két embert már le is tartóztatták a bűncselekmény elkövetésében való részvétel megalapozott gyanújával. Hozzátette, hogy a rendőrség egy puskát, két pisztolyt, lőszereket és két járművet foglalt le a gyanúsítottaktól.

A tavaly november óta hivatalban lévő Daniel Noboa elnök januárban 22 bandát bélyegzett meg terrorszervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket, valamint 60 napos szükségállapotot hirdetett ki az országban.

A százezer lakosra jutó mintegy 46,5 gyilkosság tavaly a legtöbb volt az egykor békés andoki ország történetében, és az egyik legtöbb egész Latin-Amerikában is.

A kábítószer-kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért a mexikói kartellekkel kapcsolatban álló, több nagyhatalmú banda harcol egymással. Ecuador fontos tranzitországa a Dél-Amerikából származó és az Egyesült Államokba, valamint Európába csempészett kokainnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×