eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Megdöbbentő húzásokkal több tízmilliót csalt ki áldozataiból egy férfi

A nagyobb "dobásai" közé tartozott, hogy átvert egy alapítványt, egy közintézményt és egy önkormányzatot, utóbbi kettőbe besétálva maga utalt át 40 millió forint körüli összegeket, de megkárosított magánszemélyeket is a vád szerint.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat, és tett szert több tízmillió forintos haszonra.

A férfi több ismerősének is azt mondta, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefonokat beszerezni akár saját használatra, akár befektetési célból – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség.

Azt állította például, hogy egy telefonszaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron értékesítené, megduplázva a sértettek pénzét.

Megtévesztett ismerőseitől vagy direkt a készülékekre, „befektetésre” kérte el a pénzt, vagy kölcsönöket vett fel, amelyek visszafizetésére nem volt módja.

A férfi egy alapítványtól úgy csalt ki közel másfél millió forintot, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért, azonban az átvett összeget nem a kitalált befektetési célra fordította. Később hasonló indokokkal az alapítvány vezetőjét külön megkárosította 300 ezer forinttal.

A vádlott egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez telefonon azzal jelentkezett be, hogy egy óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és -aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Miután így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést,

a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára, közleményként forgótőke-visszapótlást megjelölve.

Mint írták, 2022 tavaszán a férfi az édesanyja lakását álnéven kiadásra hirdette meg a közösségi médiában, és hat különböző sértettől is vett át bérleti díj és kaució címén összegeket, azonban a lakást különböző okokra hivatkozva mégsem adta ki részükre, és az nem is állt szándékában.

A legfajsúlyosabb csalásnak az ügyészség azt nevezte, amikor a férfi szintén pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva

egy önkormányzati gazdasági ellátó szervhez ment, ahol a csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a jelenleg letartóztatásban lévő férfit 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, illetve azt is indítványozza, hogy egy korábban, szintén csalás miatt – felfüggesztve – kiszabott 2 éves büntetés végrehajtását rendelje el a bíróság – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×