eur:
382.01
usd:
353.74
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Hands of the prisoner on rusty bar of window and old grungy prison cell wall, concept of justice and horror
Nyitókép: holwichaikawee/Getty Images

Az iszlám „szent háborújára” uszított

A Pest Vármegyei Főügyészség még 2022 nyarán emelt vádat egy jelenleg 25. életévében járó magyar–algíri származású férfival szemben háborús uszítás bűntette miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. január 25. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével a magyar állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki a vád szerinti köznyugalom elleni bűncselekményben és őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlottnak az Iszlám Állam terrorszervezet tevékenysége felkeltette az érdeklődését, majd gyűjteni kezdte annak terrorcselekményeivel kapcsolatban az interneten közzétett kép- és hangfelvételeket. 2018 szeptemberétől majd egy éven keresztül az iszlám „szent háborúját” dicsőítő háborús uszító tartalommal bíró szövegeket tett közzé az interneten, amelyeket több tucatnyian olvastak.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a vádlott terhére a 3 éves középmértéket meghaladó tartamú szabadságvesztés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabása érdekében élt fellebbezési jogával. A vádlott felmentéséért, míg védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartásával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál súlyosabb büntetés kiszabását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával. A vádlott a másodfokú eljárás befejezését szabadlábon várja, mivel az elsőfokú ítélet kihirdetését követően letartóztatása megszüntetésre került.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×