INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

brazília

kábítószer

európa

kiadatás

A heap of white powder on black floor.

Hírhedt brazil kábítószerkereskedő került nagy bajba Magyaroszágon

Infostart

Kiadatási letartóztatásba került az a brazil férfi, akit kábítószer-kereskedelem miatt több külföldi hatóság is keres – közölte az ügyészség.

Elrendelték annak a brazil állampolgárságú férfinak a kiadatási letartóztatását, akivel szemben Brazília és az Amerikai Egyesült Államok hatóságai nemzetközi elfogatóparancsot, majd kiadatási kérelmet, míg a belga hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A külföldi hatóságok nemzetközi kábítószer-kereskedelem, bűnszervezet létrehozása és működtetése, valamint pénzmosás miatt keresik.

Úgy tudni, hogy a férfi a Brazíliából Európába tartó kábítószer-rakományok egyik fő elosztója, emellett az európai kontinens egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője is, aki főleg a paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők összekötőjeként tevékenykedik és pénzmosásban is részt vett.

A kiadatások kérdésében a végső döntést az igazságügyi miniszter hozza meg és ő határozza meg a teljesítés sorrendjét is.

A férfi a tárgyaláson egyik kiadatási kérelem teljesítéséhez sem járult hozzá, az átadásába sem egyezett bele, illetve speciális szabályok alkalmazását kérte. Ez utóbbi értelmében a terheltet kiadatása/átadása esetén a hatóságok kizárólag a kiadatási kérelemben, illetve az európai elfogatóparancsban írt tényállásokkal kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A Fővárosi Törvényszék hétfői végzésében megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei mindkét kiadatási kérelem esetében fennállnak, továbbá az európai elfogatóparancs is végrehajtható.

A férfi kiadatási letartóztatása legfeljebb július 18-ig tarthat.

A végzés nem végleges, azzal szemben a terhelt és védői élték fellebbezéssel. A másodfokú határozatot követően döntéshozatal céljából a bíróság az ügy iratait felterjeszti az Igazságügyi Minisztériumhoz.

Nyitókép: kickers/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018