eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője felszólal a Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án. Balról Ungár Péter, az LMP képviselője.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Demeter Márta hivatali visszaélést követett el, de jelentősen csökkentettek a büntetésén

Az ügy azzal kezdődött, hogy a képviselő arról kérdezett, miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Később kiderült, hogy nem ő volt a gépen, hanem valaki más.

Felére csökkentette a másodfokon eljáró bíróság a Demeter Márta volt LMP-s képviselőre hivatali visszaélés bűntette miatt első fokon kiszabott pénzbüntetést. A Fővárosi Törvényszék szerdai döntésével jogerőre emelkedett, hogy a korábbi országgyűlési képviselő hivatali visszaélést követett el.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék annyiban változtatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2022. március 18-án kiszabott ítéletét, hogy 1,8 millió forintról 900 ezer forintra mérsékelte Demeter Márta büntetését. A pénzbüntetés egy napi tételének összegét háromezer forintban állapították meg, nem fizetés esetén ez alapján kell azt 1-1 napi szabadságvesztésre átváltani. Egyebekben helyben hagyták az első fokú bíróság ítéletét.

  • A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, kizárólag a döntés rendelkező részét hirdették ki nyilvánosan, ezt követően az indokolás is zártan hangzott el.
  • A vádlott nem jelent meg az ítélethirdetésen, nem élt az utolsó szó jogával.

2018. október 16-án Demeter Márta - aki akkor még az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke volt - írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez arról, hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt minden érintett cáfolta, és kiderült, hogy egy Orbán vezetéknevű magyar katona és - engedéllyel - a családja utazott a gépen.

A Fidesz Demeter Mártát feljelentette hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a vádirat lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette, azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Az ügyészség annak idején azt közölte: amellett, hogy ez valótlan volt, Demeter Márta

a törvényi kötelezettségét megszegve, "közérdekből nem nyilvános" adatokat adott ki.

"Demeter Márta országgyűlési képviselő e cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas" - írták, hozzátéve: a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Az Országgyűlés - Polt Péter legfőbb ügyész indítványa nyomán - 2019. július 12-én függesztette fel Demeter Márta képviselői mentelmi jogát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×