INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

kamupárt

csalás

kampány

bíróság

köztartozás

Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.

Így repültek rá a kamupártok az állami milliókra

Infostart

A három évvel ezelőtti választáson indult vádlott és bűntársai már az előkészítő ülésen beismerték tettüket és lemondtak a tárgyalásról.

Ötszáz ajánlásból 447 volt hamisított azokon az ajánlóíveken, amelyeket a Családok Pártja képviseletében K. Roland Ferenc nyújtott be a választási irodának 2018-ban – állapította meg a Tatabányai Törvényszék. A három évvel ezelőtti választáson induló vádlott és bűntársai már az előkészítő ülésen beismerték tettüket és lemondtak a tárgyalásról. K. Roland Ferencet hat hónapos börtönbüntetésre ítélték, két évre felfüggesztve, emellett félmillió forintos pénzbüntetést kell fizetnie. Az ügy többi vádlottját 150 és 250 ezer forint közötti pénzbüntetésre ítélték.

K. Roland Ferenc esete csak egy mellékszála egy nagy, szövevényes kamupártos csalási ügynek, de jól mutatja, milyen nagyüzemben és szervezetten repültek rá trükközők a könnyen megszerezhető állami kampánytámogatásra – írja a Népszava.

A Családok Pártja egyike volt a 2018-as választásokon indult kamupártoknak, amelyek sokszor másolt, hamisított ajánlások alapján felvették a jelöltek után járó költségvetési támogatást, után pedig nem folytattak érdemi kampánytevékenységet. A módszert a 2013-ban elfogadott kampányfinanszírozási törvénye tette lehetővé: ez alapján a nyilvántartásba vett egyéni jelöltek kampányát 1 millió forinttal támogatták, a pártok pedig jelöltjeik számától függően akár 597 millió forintot is kaphattak. Ez sokakat vonzott a „politikai pályára”: míg 2010-ban 6 párt állított országos listát, 2018-ra ez a szám 21-re nőtt. A Transparency International Magyarország összesítése szerint a legutóbbi parlamenti voksoláson legalább

2,2 milliárd forintot vághattak zsebre a „kamupártok”,

a köztartozások pedig gyakorlatilag behajthatatlanok azóta is.

A Családok Pártjának egyik „jelöltje” – a biztonsági és kertészeti céget vivő – K. Roland Ferenc a vádirat szerint azért akarta magát regisztrálni a választásra, hogy a Magyar Államkincstártól megszerezze az 1 millió forintnyi állami kampánytámogatást, amiről a pártja javára „lemondott”.

A kamupártok szervezettségére utal az is, hogy a K. Roland Ferenc ügyét a bíróság együtt tárgyalta az Összefogás Pártját „képviselő” P. István esetével, aki ugyanabban a körzetben, hasonló módszerrel csalt.

A Facebookon keresett alkalmi munkásokat a „papírmunkára”. Egy anya és a lánya jelentkezett a feladatra, ami annyiból állt, hogy P. István egy köteg kitöltött ajánlóívet adott át nekik, az ezeken szereplő adatokat pedig az üres ajánlóívekre kellett átmásolniuk. P. István azt mondta nekik, hogy „a támogatók sorrendjét változtassák meg, az pedig nem számít, ha az aláírás nem hasonlít az eredetire”. Ehhez kapcsolódóan a két nő azt mondta:

olyan sokat kellett átmásolni, hogy „még a kezünk is remegett a sok írástól”.

Ezért egyébként két részletben harmincezer forintot kaptak.

Az nem derült ki, hogy honnan jutottak címekhez és adatokhoz.

Nyitókép: Nathaphat/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018