eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szirénázó mentő elé vágott egy ló – ítéletet hozott a bíróság

A Debreceni Járásbíróság szerdán ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki 2016 novemberében etetés közben egy nem megfelelően rögzített lovat őrizetlenül hagyott, az állat kifutott az istállóból és nekivágtatott egy mentőautónak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, és 30 nap elzárásra ítélte. A bíróság határozata jogerős, azt az ügyész, a vádlott, a védője és a törvényes képviselője is tudomásul vették.

A férfi alkalmanként mezőgazdasági munkavállalóként dolgozott egy őstermelőnél, akinek a tanyáján bálázási, állatetetési feladatokat látott el. A tanya a Tiszacsegét Egyekkel összekötő út közelében van, az úttól mintegy 200 méterre helyezkedik el. Az állatállomány 50 bárányból, 8 sertésből és egy lóból állt. Az őstermelő állatai karámban, villanypásztorral védett területen, a ló pedig egy zárt istállóban volt.

A vádlott 2016. november 28-án reggel elkezdte az állatok etetését. A ló egy karabinerrel záródó kötőfékkel volt a jászolhoz rögzítve, a férfi azonban a jószág ellátása során leoldotta a lovat a kötőfékről, majd úgy ment ki az istállóból, hogy nyitva hagyta az épület bejárati ajtaját.

Az őrizetlenül hagyott ló így ki tudott jönni az istállóból.

Az állat a tanyához tartozó földterületen és a közeli bekötőúton át kifutott a 3315-ös számú útra, ahol egy megkülönböztető fény és hangjelzést használó mentőautó tartott Tiszacsege felé.

A gépjármű éppen előzésben volt, amikor a ló a mentőautó elé vágtatott. Bár a mentő vezetője vészfékezett, a balesetet nem tudta elkerülni. Az állat váratlanul, féktávolságon belül jelent meg a jármű előtt, a sofőr megállni már nem tudott, és elütötte a jószágot. A mentő sofőrje és utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A ló elpusztult, a járműben pedig jelentős anyagi kár keletkezett.

A baleset időpontjában a vádlott volt megbízva az állat gondozásával, a balesetet gondozási kötelezettségének elmulasztása okozta. A bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott gondatlan cselekménye miatt ketten könnyű sérülést szenvedtek, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott közepes fokú korlátozott beszámítási képességét valamint a részbeni beismerő vallomását és büntetlen előéletét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×