eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ítélet a tábornokperben - a Honvédelmi Minisztérium érdekeit is rombolta az ügy

Tizenhárom vádlottat - közülük tizenegyet felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt, négyet felmentett a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a tábornokperként elhíresült ügy megismételt elsőfokú eljárásában csütörtökön.

Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A Nagy László hadbíró ezredes vezette katonai tanács L. István Attila dandártábornokot, az elsőrendű vádlottat három év, O. János dandártábornokot, a tizenhatodrendű vádlottat pedig két év börtönre ítélte, és elrendelt 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzást.

A tábornokper további tizenegy vádlottját két-két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték. Négy vádlottat - köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát - minden vád alól felmentették.

A vádirat szerint a vádlottak - honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai - 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűncselekmények elkövetése idején a vádlottak mindegyike – hármat kivéve – a Magyar Honvédség kötelékébe tartozott, egyikük a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett, a többiek a honvédséghez kapcsolódó különböző katonai szervezeteknél, gazdasági társaságoknál töltöttek be vezető pozíciókat - olvasható a bíróság.hu oldalon.

Ezek a szervezetek feleltek például a honvédségi rendezvények szervezéséért, a honvédségi ingatlanok üzemeltetéséért, eszközök, felszerelések beszerzéséért. Pozíciójuknál fogva ők választották ki azokat a vállalkozásokat, akikkel a különböző feladatok ellátására szerződtek.

"Visszaosztás": 20 százalék

2001-ben a Magyar Honvédségen belül nagyszabású átszervezések indultak el, amelyek átszabták a korábbi szervezetek feladatkörét, működését és ezáltal a korábbi kapcsolatrendszert is érintették. A vádlottak tevékenységének lényege az volt, hogy egy “visszaosztási rendszert” vezettek be, mely alapján a szerződött - polgári - vállalkozások a honvédségi megbízási díjak egy részét visszaszolgáltatják. Általában a cégek vezetőivel vették fel a kapcsolatot és a beszélgetések során közölték velük, hogy mennyi pénzt kérnek vissza. Volt, akitől a nettó érték 20 százalékát kérték.

Nagy László hadbíró ezredes, a katonai büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolása során elmondta, hogy az ügyben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség magas beosztású vezetői voltak az érintettek.

Az ügy egyik legfontosabb szála O. J. volt dandártábornok beismerő vallomása, illetve annak értékelése volt. Az eljárás során több vádlott tett ténybeli vagy teljes beismerő vallomást.

A bíróság a büntetés kiszabása során valamennyi vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülményként értékelte az időmúlást.

Ez az ügy kiemelkedő mértékben rombolta a Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium érdekeit, illetve jó hírét, alapjaiban sértette a társadalomnak a Honvédség irányába megnyilvánuló bizalmát. Ezért ennek az ügynek kiemelkedő a társadalomra való veszélyessége – emelte ki a hadbíró ezredes.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×