eur:
393.48
usd:
369
bux:
65634.19
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabax.com

Százmilliós pénzmosási ügyben emeltek vádat

Százmillió forintos pénzmosás miatt emelt vádat egy férfi ellen a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a 35 éves férfi 2015 nyarán az általa képviselt kft. bankszámlaszámát egy külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta, hogy arra ismeretlenek bűncselekményből származó, megtévesztéssel megszerzett összegeket utalhassanak.

A vádlott cégének bankszámlájára először egy 74 millió forintnak megfelelő amerikai dollár összegű jóváírás, pár nappal később, pedig csaknem 40 millió forintnak megfelelő amerikai dollár összegű jóváírás érkezett egy kanadai székhelyű cég megbízása alapján.

A vád szerint egy ismeretlen bűntárs még jogosulatlanul belépett a kanadai cég egyik alkalmazottjának elektronikus levelezési rendszerébe, és onnan megszerezte egy megrendeléssel kapcsolatos levelezés adatait. Az adatok birtokában az elkövető a kanadai cégnek valótlan tartalmú e-mailt írt, amelyben a cég által megrendelt termék árának átutalását - a megrendelést teljesítő valós bankszámlája helyett - a vádlott cégének bankszámlájára kérte. A cég megtévesztett alkalmazottja a pénzt két részletben utalta át a vádlott bankszámlájára.

A férfi, aki a vád szerint tudta, hogy a pénz bűncselekményből származik, a bankszámlájára érkezett összegek egy részét több alkalommal egy budapesti bankfiókban készpénzben, a maradékot pedig bankautomatából, bankkártyával vette fel, majd azt a külföldinek átadta.

A vádlott bankszámlájára 2015. augusztus 7-én érkezett egy csaknem 30 millió forintnak megfelelő amerikai dollár összegű jóváírás egy houstoni székhelyű társaságtól. A társaság feljelentése után azonban a hatóság intézkedett arról, hogy a vádlott bankszámláját zárolják, így a férfi ezt az összeget már nem tudta felvenni.

A vádlottal szemben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×