INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

ügyészség

halálkamion

embercsempész

Újabb fejlemény a halálkamion ügyében

InfoRádió

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta egy 34 éves bolgár férfi előzetes letartóztatását, aki 2015 júniusában a parndorfi bűnszervezet vezetőinek megbízásából pénzért három, a halálkamion ügyében szereplő embercsempész sofőrt Bulgáriából Magyarországra hozott, két esetben pedig az embercsempész szállítást előfutóként kísérte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a halálkamion ügyétől elkülönített ügyben folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt a 34 éves bolgár férfi ellen. A férfi ellen nemzetközi és európai elfogatóparancs lett kibocsátva, ami alapján a bolgár hatóságok elfogták, majd augusztus 28-án átadták a magyar hatóságoknak.

Az NNI nyomozói a férfit őrizetbe vették és bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A megalapozott gyanú szerint a 34 éves bolgár férfi 2015 júniusában a „parndorfi” bűnszervezetet vezetőinek megbízásából anyagi ellenszolgáltatásért Bulgáriából három embercsempész sofőrt Magyarországra szállított. A három embercsempész közül kettőt ő vett rá arra, hogy pénzért szállítsanak a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat a határ közeléből Nyugat-Európába. Ennél a két szállításnál előfutóként is segítette az embercsempészést. Mikor az utolsó szállításnál az embercsempész sofőrt Magyarországon elfogták, a 34 éves gyanúsított visszament Bulgáriába.

Az ügyészség szerint az őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága, a kiszabható büntetés (2-től 16 évig terjedő szabadságvesztés) és a férfi külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne. Ezt támasztja alá az is, hogy a férfit elfogni is csak nemzetközi és európai elfogatóparanccsal sikerült.

Ezen kívül a bűncselekmény szervezettsége, nemzetközi vonásai, valamint az elkövetés módja miatt tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a bűnszervezet többi tagjának figyelmeztetésével a bizonyítási eljárást megnehezítené, veszélyeztetné. A bűncselekmény szervezettsége, a rendszeres haszonszerzésre törekvés és a többszöri szállítás folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018