eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Internetes csalás az MNB nevében

Ismeretlen csalók hamis tartalmú elektronikus leveleket küldtek ki, megtévesztésként az MNB nevében, s így próbálnak magyar magánszemélyektől személyes adatokat, illetve pénzt kicsalni. A jegybank javasolja a fogyasztóknak, hogy soha ne reagáljanak az ilyen jellegű megkeresésekre - figyelmeztetett a jegybank.

A jegybank ügyfélbejelentésekből értesült arról, hogy ismeretlen személyek az elmúlt napokban az MNB nevében angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelzetekkel ellátott e-maileket küldtek magánszemélyeknek.

A tájékoztatás szerint a levelek az úgynevezett "419-es vagy nyugat-afrikai csalás" kategóriájába tartoznak. A feladókat a levélben arról értesítették, hogy rövidesen nagy összegű pénzt, ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert nyereményt kapnak. Az átutalás feltételeként azonban személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken - a mostani esetben például "afrikai kormányzati és bankadó" - felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik, pénzük kicsalása révén károsítják meg.

Az MNB soha, semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket. Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akik egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása. A jegybank javasolja az ilyen üzeneteket kapott magánszemélyeknek (esetlegesen gazdasági társaságoknak), hogy semmiképp ne válaszoljanak ezekre az üzenetekre.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×