eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Terrorizmussal vádolják a "röszkei hangosbemondós szír férfit"

Terrorizmus miatt javasol vádemelést a rendőrség az ügyészségnek annak a szír férfinak az ügyében, aki tavaly ősszel Röszkén megpróbálta irányítani az illegális bevándorlók ostromát a magyar határ ellen.

Tavaly szeptember 16-án Röszkén, a magyar szerb-határ szerb oldalán néhány száz dühös migráns a szeptember 15-én kerítéssel, rendőrökkel és katonákkal a lezárt határ megnyitását követelte.

Egy szakállas férfi hangosbemondóba kiabálva győzködte a magyar oldalon felsorakozott rendőröket, hogy nem akarnak problémát okozni sem nekik, sem Magyarországnak.

A kaput rohamozó migránsok gumiabroncsokat gyújtottak meg, és kövekkel dobálták a magyar rendőröket, majd amikor azok hátravonultak, akkor betörték kaput és benyomultak a magyar területre. A rendőrök vízágyúval és könnygázzal verték vissza a támadást.

Két nappal később, pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hogy a magyar rendőrség terroristát fogott el Röszkén.

"Fogtunk terroristát, tudjuk azt, hogy kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről. Megvannak a fényképeik, be vannak azonosítva, van, akit el is fogtunk, mert behatolt magyar területre, azonosított terrorista. Azt is látjuk az elemzésekből - legalább is én már ma reggel láttam -, hogy az akciót egyfelől arab, másfelől angol nyelven irányították hangosbemondókból, megszervezett médiaháttérrel. Ezt mind látjuk, ismerjük, ezeket mind felderítjük. Ez jól mutatja, hogy nem egyszerűen bevándorlási problémáról, hanem most már komolyan kell beszélni a fenyegetettségről, a veszélyről és a terrorizmusról is." - fogalmazott Orbán Viktor.

A police.hu-n megjelent közlemény szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda állami szerv kényszerítésével elkövetett terrorcselekmény bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást - fogva tartása mellett - Ahmed H. 40 éves szír állampolgárságú férfi ellen.

Az eljárást a nyomozóhatóság befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat 2016. január 26-án vádemelési javaslattal átadta a Szegedi Járási Ügyészség részére - olvasható a rendőrség közleményében.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×