eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Börtönbüntetés több száz millió forintos költségvetési csalás miatt

Börtönbüntetésre ítélt 738 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék négy illegális cigarettakereskedőt, az ítélet nem jogerős.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt az elsőrendű vádlottra 4 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Társai, a másod- és harmadrendű vádlottak büntetése 5 év 10 hónap letöltendő börtön, a negyedrendű vádlott 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

Vígh Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta: súlyosbító tényezőként vették figyelembe a büntetés kiszabásakor, hogy elszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények. Enyhítő tényező volt ugyanakkor valamennyi vádlottnál, hogy bűnsegédként követték el a bűncselekményt, mivel arra egy moldovai állampolgár vette rá őket, akinek kiléte a nyomozás során ismeretlen maradt. Enyhítő körülményként értékelték továbbá egyes vádlottak esetében azt is, hogy kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk.

Az ügyész az ítélet negyedrendű vádlottra vonatkozó részét tudomást vette, a többi vádlott büntetésével kapcsolatban három nap gondolkodási időt kért.

A védők mindegyike fellebbezett, másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár majd el.

A Szolnoki Törvényszék döntött továbbá arról, hogy a másod- és harmadrendű vádlottakat előzetes letartóztatásból szabadlábra helyezik, tekintettel arra, hogy három, illetve több mint két évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

Az első- és negyedrendű vádlott szabadlábon védekezhetett.

A nyomozók 45 ezer karton cigarettát, 33 ezer kilogramm dohányt, 1290 kilométer hosszú cigarettapapírt, 363 ezer hamis moldovai zárjegyet és 204 ezer cigarettás dobozra való papírt foglaltak le 2012 novemberében az elsőrendű vádlott által képviselt kft. szolnoki telephelyén. Ezekből 1 millió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna előállítani, e mennyiség értéke megközelíti az 1 milliárd forintot. A cigarettát Moldovában akarták eladni.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×