eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A rendőrséghez fordulnak a Duna TV fideszes és KDNP-s kurátorai

Átadják a rendőrségnek a Duna Televízió kérdéses, műsorgyártásra és filmbeszerzésre vonatkozó szerződéseit a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány (HTVKA) Fidesz és KDNP által delegált tagjai - közölte Szabó László, a HTVKA kuratóriumi elnökségének Fidesz-delegáltja. A kurátor hozzátette: megítélésük szerint a Duna TV vezetésével kapcsolatban közpénzek kezelése esetében hanyag, súlyosabb esetben hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja vethető fel, és ez alól nem ad felmentést az, hogy a televízió elnöke a napokban bejelentette lemondását.

Szabó László szerint azért fordulnak a rendőrséghez, mert Cselényi László, a Duna TV elnöke a mai napig nem adott részletes tájékoztatást a kérdéses szerződések megkötésének körülményeiről, és arról, hogy miért volt szükség pár hónapja bejegyezett cégek beiktatására a Duna TV és a televíziós alkotásokat legyártó produkciós cégek közé.

Hasonlóan a televízió felügyelőbizottsága - a közalapítvány kuratóriumi elnöksége által július 5-én megszabott tizenöt napos határidőn belül - "sem írásban, sem szóban" nem adott magyarázatot a kérdésre - ismertette a kurátor, hozzátéve, hogy a bizottság azért nem tudott tájékozódni az ügyben, mert Cselényi László nem szolgáltatott nekik semmilyen dokumentumot.

Szabó László azt mondta, hogy a dokumentumokon szereplő cégek az eredeti összeg 30 százalékáért adták tovább megrendeléseiket. Közlése szerint az elmúlt időszakban irreális áron vásárolt a Duna TV filmalkotásokat is. A filmvásárlásokban közreműködő cégek pedig összefüggésbe hozhatóak a filmgyártásra szerződött közvetítő vállalkozásokkal.

A HTVKA kuratóriumi elnöksége július 5-én egyhangú határozatot hozott arról, hogy Cselényi László tévéelnöknek három napon belül teljes körű információt kell adnia a felügyelőbizottságnak a Szabó László által kifogásolt szerződések mögötti alvállalkozói szerződésekről és azok szerződési összegeiről. Egyúttal a felügyelőbizottságot is felkérték arra, hogy folytasson le részletes vizsgálatot a kifogásolt szerződések "jogszerűségéről, gazdasági hatékonyságáról, azok piaci ár-érték arányairól, beleértve a szerződő partnerek alvállalkozói szerződéseit is."

Az ügy előzménye, hogy Szabó László, a Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja június végén több sajtótájékoztatón foglalkozott azzal, hogy a gyanú szerint nemcsak a See Walker és a Jadedragon produkciós irodák adták tovább százmilliós nagyságrendű szerződésüket filmsorozatok gyártására, hanem további cégek is; a kurátor szerint a televízió a Gézengúzok című fikciós sorozatra 231 millió forint értékben szerződött az Arac produkciós irodával, amely a szerződést 72 millió forintért adta tovább egy gyártó cégnek. Így nagyjából 160 millió forintot "nyelt le" ez a cég, amely összesen három produkcióra szerződött a televízióval - mondta akkor Szabó.

A Meyer Consulting Kft. nevű cég - amelyet ugyanakkor jegyeztek be, amikor az Aracot, és tulajdonosuk is ugyanaz - százmilliós nagyságrendben szerződött a Duna Televízióval - közölte a kurátor. Ismertette: a meglévő dokumentumfilmek és játékfilmek vásárlására megbízott Waterfall Television Kft., - amely 210-220 millió forint értékben szállít filmeket a televíziónak - ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a See Walker Television Kft. Továbbá egy amerikai bejegyzésű, Apokalipszis nevű céget, amelynek 300 milliós megrendelése van a tévétől, ugyanaz az ember képviselte a filmek átadás-átvételekor, mint a Waterfall Television Kft.-t.

Az ügyre Cselényi László, a Duna Televízió Zrt. elnöke akkor úgy reagált, hogy a Duna Televíziót ért rágalmak leginkább a jereváni rádiós viccekre emlékeztetnek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×