eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66119.15
2024. április 24. szerda György

Zuschlag-per: ítélethirdetés szerdán

Szerdán hirdet ítéletet a Zuschlag János és tizenöt társa ellen 2008. október 8-án indított büntetőperben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, Kecskeméten.

A perben az elsőrendű vádlottat, Zuschlag János egykori szocialista politikust és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség. A bizonyítási eljárásban Fodor Endre tanácsvezető bíró csaknem kétszáz tanút hallgatott ki. A tanúk egy része írásban tehetett vallomást.

Az ügyben egy rutinellenőrzés után indult nyomozás, annak eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon elnyert pénzeinek felhasználása miatt.

A vádhatóság később bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és társai ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Német Zsolt február 9-én elmondott vádbeszédében fegyházbüntetést kért Zuschlag Jánosra, s azt indítványozta, hogy annak hosszát a büntetési tétel - 5-20 év - középmértékéhez közel határozza meg a bíróság.

Az ügyész Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával segítette az ügy felderítését - a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. További hat vádlottra letöltendő fegyházbüntetést, három vádlottra próbaidőre történő felfüggesztés melletti börtönbüntetést javasolt, míg öt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×