eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Daimler-botrány: Rendkívüli tanácskozást tart a Renault vezetése

Rendkívüli tanácskozást tart április 6-án a Renault francia autógyár vezetése amiatt, mert közel jutottak ugyan egy megállapodáshoz a Daimlerral a kölcsönös tulajdonszerzésről, a német autógyár azonban a minap vesztegetési botrányba keveredett - jelentette pénteken a Le Figaro című francia napilap.

A lap szerint a Renault vezetése gyors döntést akar hozni, majd azt közölni a saját részvényeseivel, valamint a Daimleréival. A Daimlernál április 14-én, a Renault-nál április 30-án lesz részvényesi közgyűlés.

A Financial Times brit pénzügyi lap csütörtökön jelentette, hogy a két autógyár 3-3 százaléknyi részvényt vásárolna a másik cégében, és ezzel megpecsételnék együttműködésüket a kiskategóriás és az elektromos hajtású személyautók, valamint esetleg a motorok fejlesztésében.

Az együttműködésben a harmadik számú japán autógyár, a Nissan is részt venne. A Nissan 44,3 százaléka a Renault-é, és a japán partnernek 1-2 százalékot szánnak a Daimler részvényeiből.

Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra keresetét, amely azt állítja, hogy a német autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam, Irak, Görögország, Törökország, valamint Horvátország és Magyarország is.

A Daimlernek nemcsak pénzbüntetést kell fizetnie az amerikai igazságügyi hatóságok vádja miatt, hanem alá kell vetnie magát az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI rendszeres ellenőrzéseinek is

Berlini értesülések szerint véglegesnek tűnik, hogy a német autóipari konszern a peren kívüli megegyezés érdekében 185 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×