eur:
395.15
usd:
368.91
bux:
69838.76
2024. június 18. kedd Arnold, Levente

Nőtt a szupergazdagok száma, egyre változatosabb dolgokban tartják a pénzüket

A tavalyi év statisztikái alapján a vagyonosok az ingatlanpiacra, a devizákra, a kötvényekre, sőt, alternatív befektetésekre is koncentrálnak.

Sikerült a 2022-es pocsék évet maguk mögött hagyniuk a világ szupergazdagjainak: a részvénypiacok fellendülése és a kedvezőbb gazdasági kilátások hatására a legalább egymillió dollárral rendelkezők (HNWI-k) globális vagyona 2023-ban 4,7 százalékkal bővült - írja a Portfolio.

Ezzel párhuzamosan nőtt a dollármilliárdosok száma is, egy év alatt 5,1 százalékkal,

ami a HNWI-trendeket ismét növekedési pályára állította.

Észak-Amerikában a vagyon tekintetében 7,2 százalékos, a népesség tekintetében pedig 7,1 százalékos éves növekedést lehetett látni, ezen belül az amerikai HNWI-szegmensben 7,4 százalékos vagyonbővülés és 7,3 százalékos népességnövekedés volt.

Az ázsiai-csendes-óceáni (APAC) HNWI-szegmensben 4,2 százalékos vagyonnövekedés és 4,8 százalékos népességnövekedésről jelentett a Capgemini elemzése 2023-ban, itt a részvénypiaci teljesítmény már sokkal vegyesebben alakult.

Európában a dollármilliárdosok vagyona és létszáma 2023-ban az előbbi két régióhoz képest szerényebb mértékben nőtt.

Az európai HNWI-k vagyona 3,9 százalékkal, míg a népesség 4,0 százalékkal tudott bővülni. Itt korlátozó tényezőként hatottak a magas, de csökkenő infláció, az alacsony GDP-növekedés és a csökkenő belföldi kereslet.

Latin-Amerikában és a Közel-Keleten korlátozott volt a növekedés, a vagyon 2,3 százalékkal és 2,9 százalékkal, a milliomosok lélekszáma pedig 2,7, illetve 2,1 százalékkal nőtt.

2023 folyamán Afrika volt az egyetlen régió, ahol a HNWI vagyon (-1,0 százalék) és a gazdagok száma (-0,1 százalék) is mérséklődött, a csökkenő nyersanyagárak, valamint a külföldi befektetések és az export visszaesése miatt.

A Capgemini felmérése szerint a 2024. év eleji adatok azt mutatják, hogy

a készpénzállomány a portfóliók összértékének 25 százalékára normalizálódott, ami szöges ellentétben áll a 2023 januárjában tapasztalt több évtizedes 34 százalékos csúccsal

- írják. A vagyonos befektetők elkezdték magasabb hozamú eszközökbe átcsoportosítani a készpénzállományukat, hogy a jövőbeli piaci mozgásokból is profitálni tudjanak.

A kötvényallokáció például 5 százalékponttal 20 százalékos szintre emelkedett idén év elején, és mivel a dollármilliomosok 2024-ben az infláció további mérséklődésére számítanak (még akkor is, ha a magas kamatlábak továbbra is fennmaradnak), ez a kötvényeket vonzó eszközosztállyá teszi. Továbbá a szupergazdagok 4 százalékponttal növelték ingatlanállományukat, így portfóliójuk allokációja 19 százalékra emelkedett ebben a szegmensben.

A magas hozamú, alternatív befektetések iránt is nőtt a dollármilliárdosok érdeklődése: 13-ról 15 százalékra emelkedett a befektetések allokációja az árupiacokon, a devizákban, a magántőkében, fedezeti alapokban, strukturált termékekben és digitális eszközök terén - fűzik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Így alakulnak a négyzetméterárak a legnépszerűbb nyaralóhelyeinken

Így alakulnak a négyzetméterárak a legnépszerűbb nyaralóhelyeinken

Emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×